Διαστάσεις | 04.02.2008


Ενόψει της «Σούπερ Τρίτης» οριακή διαφορά μεταξύ Κλίντον και Ομπάμα

Στις προκριματικές εκλογές σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρίσμα στα στρατόπεδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Στο επίκεντρο βρίσκεται ωστόσο η κούρσα μεταξύ Ομπάμα κι Κλίντον

Λιγότερο από 24 ώρες πριν από την λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» η αγωνία τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κορυφώνεται. 24 από τις συνολικά 50 Πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίζουν αύριο τους υποψήφιους για το χρίσμα του κόμματος. Η παγκόσμια προσοχή είναι ωστόσο στραμμένη στην στήθος με στήθος μάχη που δίνουν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post» και του τηλεοπτικού προγράμματος ABC δίνουν το προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον με 47%, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 43%. Σημειώνεται ωστόσο ότι η διαφορά του 4% βρίσκεται σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ο προεκλογικός αγώνας του Μπάρακ Ομπάμα χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές χιονοστιβάδα που συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Ο 46χρονος γερουσιαστής από το Ιλινόις έχει την υποστήριξη τόσο της διάσημης πολιτικής δυναστείας των Κένεντι, όσο και της γνωστής τηλεπαρουσιάστριας Οπρα Γουίνφρι. Με σύνθημά του την αλλαγή ο Μπάρακ Ομπάμα μοιάζει να είναι ο μόνος που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρώην πρώτη κυρία της χώρας Χίλαρι Κλίντον: «Όταν μας αντιμετωπίζουν με κυνισμό, αμφιβολίες και φοβίες, όταν μας λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, τότε απαντούμε με το διαχρονικό μας πιστεύω, που αντικατοπτρίζει το πνεύμα του αμερικανικού λαού: Ναι, μπορούμε!».

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον προβάλλει την 35χρονη θητεία της ως δικηγόρος, την εμπειρία της στον Λευκό Οίκο και στην Γερουσία. Η 60χρονη υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν εγκαταλείπει εύκολα. Όπλα της η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά και η ισχυρή της θέληση. Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στις πολιτικές συγκεντρώσεις ότι «αν με ψηφίσετε, τότε θα σηκώνομαι κάθε μέρα το πρωί για να κάνω αυτό που σας είπα. Ζητώ να με προσλάβετε για την πιο δύσκολη θέση εργασίας του κόσμου».

Όποια και να είναι πάντως η εκλογή των Αμερικανών αύριο χαρακτηρίζεται ήδη εκ των προτέρων ιστορική. Διότι είτε μια γυναίκα, είτε ένας αφροαμερικανός θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

D.WELLE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc