Πολιτισμός | 08.02.2008

Πολιτισμός | 08.02.2008
H 58η Berlinale
Μικ Τζάγκερ και Μάρτιν Σκορτσέζε στην έναρξη της Berlinale
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μικ Τζάγκερ και Μάρτιν Σκορτσέζε στην έναρξη της Berlinale

Άνοιξε χθες την αυλαία του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με παγκόσμια Πρώτη την ταινία του βραβευμένου με όσκαρ σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε «Shine a Light» για τους Ρόλινγκ Στόουνς.

Παρουσία του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη και των Ρόλινγκς Στόουνς, πλήθος μικρών, μεγάλων διεθνών αστέρων και με επικεφαλής τον Κώστα Γαβρά, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, άρχισε χθες δυναμικά η 58η Berlinale με 21 διεθνείς παραγωγές για την ‘Χρυσή Άρκτο’ και παράλληλες παρουσιάσεις σύγχρονου κινηματογράφου από τις περιοχές κρίσεις του πλανήτη μας, Ερυθραία, το Ισραήλ, αλλά και τα σλαμς του Ριο Ντε Τζανέιρο.





Πολιτικό στίγμα με ντοκιμαντέρ και μουσική



Η Berlinale δηλώνει, όπως πάντα, το πολιτικό της στίγμα αυτή τη φορά όμως ιδιαίτερα δυναμικά: στα διαγωνιζόμενα φιλμ περιλαμβάνεται ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ, το Standard Operating Procedure του βραβευμένου με όσκαρ Έρολ Μόρις με θέμα τα βασανιστήρια του Αμπού Γκράιμπ. Ο διευθυντής της Ντίτερ Κόσλικ εκτιμά ότι το φιλμ αυτό συνιστά «αναγέννηση του ντοκιμαντέρ» διότι «κάνει αναγωγή στην πραγματικότητα και έτσι ξαφνικά έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση.»



Πέρα όμως απ’ αυτό το ντοκιμαντέρ χθες παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορτσέζε για τους Ρόλινγκ Στόουνς Shine a Light, που περιλαμβάνει κομμάτια από δύο συναυλίες τους στη Νέα Υόρκη πριν από δύο χρόνια. Δεν πρόκειται όμως για τη μόνη μουσική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Το Πανόραμα της Berlinale έχει φέτος στο επίκεντρό του τη μουσική. Έτσι η βασίλισσα της ποπ Μαντόνα κάνει το ντεπούτο της ως σκηνοθέτις με την ταινία Filth and Wisdom, αλλά και φιλμ όπως Χέβι Μέταλ από τη Βαγδάτη ή τα ταγκό της Αργεντινής βρίσκουν στο Πανόραμα το χώρο έκφρασής τους.

Ο υπεύθυνος του Πανοράματος Τόμας Χάιλερ πιστεύει πως η φετινή «μείξη ντοκιμαντέρ και μουσικής» εγγυάται επιτυχία της Berlinale στους σημερινούς και τους μελλοντικούς της επισκέπτες.





Ελληνική παρουσία στο Φόρουμ



Στο Φόρουμ των νέων δημιουργών 16 νέοι, και νεαροί σε ηλικία, δημιουργοί προσφέρουν την δική τους πολιτική οπτική γωνία. Στο στόχαστρό τους η οικογένεια, και η μετανάστευση.

Στο Φόρουμ παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 11 Φεβρουαρίου και το ελληνικό φιλμ «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τολμά μια αναφορά στη βία, στον ρατσισμό και τον εθνικισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Στη φετινή Berlinale παρουσιάζονται 400 ταινίες από 33 χώρες.

Στο Αφιέρωμα τιμάται ο διάσημος Ισπανός σκηνοθέτης Λουί Μπουνιουέλ και Για το Έργο του ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Ρόσι.


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc