Διαστάσεις | 14.02.2008

«Πετύχαμε όλους τους στόχους»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ήταν η τελευταία του ετήσια συνέντευξή Τύπου με την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολογεί θετικά τα οκτώ χρόνια της θητείας του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.

Και δικαίως. Ο πρώην αξιωματούχος της KGB κατάφερε να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας του και να την επαναφέρει στο προσκήνιο ως οικονομική και ενεργειακή υπερδύναμη.



"Έπρεπε να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της φτώχειας"



«Πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει» δήλωσε ενώπιον 1.300 ρώσων και ξένων δημοσιογράφων ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του πληθωρισμού.

«Ανταποκριθήκαμε σε όλα μας τα καθήκοντα. Σίγουρα η έκβαση κάποιων πραγμάτων θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχής. Για παράδειγμα ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.



Εμπιστεύεται τον Μεντβέντιεφ



Στις 2 Μαρτίου τα ηνία της Ρωσίας αναλαμβάνει πιθανότατα ο εκλεκτός του, Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει την προτίμηση του 65% των πολιτών της χώρας. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "εντελώς απαράδεκτο" να παραμείνει στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, τον Μάιο. «Όλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους και κυρίως ο πρώτος πολίτης της χώρας», τόνισε ο Πούτιν στη συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, Μεντβέντιεφ, είπε ότι τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται. Επιβεβαίωσε ότι θέλει να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε περίπτωση νίκης του εκλεκτού του και ότι θα δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση.



Διάλογος με τις ΗΠΑ αλλά και "όχι" στην αντιπυραυλική ασπίδα



Ο ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι αμερικανορωσικές σχέσεις θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο ενός θετικού διαλόγου μεταξύ εταίρων, υπογράμμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν για να προσθέσει ότι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη η μία την άλλη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της διεθνούς τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο την αρνητική στάση της χώρας του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. «Εάν η Ουάσιγκτον εγκαταστήσει τα ανταβαλλιστικά συστήματά της στην Πολωνία και την Τσεχία, είμαστε αναγκασμένοι να στρέψουμε τους πυραύλους μας εναντίον των νέων αυτών στόχων», είπε ο κ. Πούτιν.



Σταμάτης Ασημένιος

d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»