Διαστάσεις | 15.02.2008

Στο προοίμιο της ανεξαρτησίας
Ο κ. Γέρεμιτς
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. Γέρεμιτς

Στη Νέα Υόρκη ο Σέρβος υπ. Εξ. Βουκ Γέρεμιτς, επανέλαβε ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι η Σερβία θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα

Τις πάγιες θέσεις τους επανέλαβαν οι δύο πλευρές κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς: «Ζητήσαμε προστασία στο πλαίσιο της βασικής αρχής της Χάρτας των ΗΕ που προβλέπει ισότητα μεταξύ ανεξαρτήτων κρατών. Ζητήσαμε να προστατευθεί η κυριαρχία και η εδαφική μας ακεραιότητα ως μέλος του ΟΗΕ».

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Κυρώσεις σε βάρος του Κοσόβου;

«θα ξυπνήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο εάν το ΣΑ επιτρέψει την βίαιη αυτή απόσχιση», προειδοποίησε ο κ. Γέρεμιτς. Ο ίδιος απείλησε με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που οι Αλβανοί προχωρήσουν στην αναμενόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας τους, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα είναι αυτές: «Αυτό είναι κρατικό μυστικό. Δεν θα σας αποκαλύψω τίποτε σχετικά με αυτό. Θα σας πω μόνον ότι κάθε μέτρο θα ανταποκρίνεται στους κανόνες του fairplay». Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Ο ρώσος πρέσβης στα ΗΕ Βίταλι Τσούρκιν έσπευσε να στηρίξει τις σερβικές θέσεις. Τα μέλη του ΣΑ, τόνισε ο κ. Τσούρκιν, τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά των σχεδίων ΕΕ και ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει ούτε έναν μέλος εκτός από εκείνα από την ΕΕ και την Αμερική που να στηρίζουν αυτή την πορεία».

Ο κ. ΤσούρκινBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. Τσούρκιν «Θα δημιουργήσει προηγούμενο»

Ο ρώσος πρέσβης στα ΗΕ εξήγησε τι είναι αυτό που ανησυχεί πολλές χώρες και τι συνδυάζουν με τυχόν ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου: «Θυμάμαι έναν πρώην αμερικανό πρόεδρο ο οποίος σε ομιλία του απαρίθμησε 800 περιπτώσεις εθνικών ομάδων σε όλο τον κόσμο που σκέφτονται την ανεξαρτησία τους».

Η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου είναι εξαιρετική και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο, απάντησε ο βρετανός πρέσβης Σερ Τζον Σέιβερς, τονίζοντας παράλληλα ότι οι γείτονες, δηλαδή οι Ευρωπαίοι, είναι αυτοί που θα πρέπει τώρα να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες.


Κώστας Συμεωνίδης

d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»