Το θέμα της ημέρας | 17.02.2008 /d.welle

Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου;
Οι τρεις υποψήφιοι, Κασουλίδης, Χριστόφιας, Παπαδόπουλος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι τρεις υποψήφιοι, Κασουλίδης, Χριστόφιας, Παπαδόπουλος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Ο γερμανός αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε μιλάει στη DW για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

«Αναμέτρηση σταθμό» για το μέλλον της Κύπρου χαρακτηρίζει ο διεθνής τύπος τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη μεγαλόνησο.



Τα διεθνή πρακτορεία βλέπουν ότι ο νικητής θα κριθεί στο νήμα, μολονότι διακρίνεται πολύ μικρό προβάδισμα για τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβαση της αναμέτρησης θα κρίνει εάν θα υπάρξει νέα ευκαιρία για την υπέρβαση της διαίρεσης της Κύπρου, ενώ εκτενείς είναι οι αναφορές στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.



«Ενισχύεται η δυναμική που ωθεί τις βόρειες περιοχές προς την Τουρκία»



Κρίσιμη για το μέλλον και τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου θεωρεί την σημερινή αναμέτρηση και ο γερμανός αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε. Ο δημοσιογράφος της Le Monde Diplomatique εξηγεί: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Κύπρο μετά την ένταξη στην ΕΕ δείχνει ότι το νότιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενσωματώνεται όλο περισσότερο στην Ευρώπη, ενώ στο βόρειο μέρος εντείνεται η διείσδυση τουρκικών οικονομικών συμφερόντων. Το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενδιαφέρεται περισσότερο από τον προκάτοχό του Ντενκτάς για την επίλυση του προβλήματος, δεν αλλάζει πολλά. Η δυναμική που ωθεί τις βόρειες περιοχές προς την Τουρκία ενισχύεται από το γεγονός ότι οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι σήμερα καθόλου καλές. Έτσι εντείνονται οι ανησυχίες για παγίωση της διαίρεσης εάν δεν προκύψει το συντομότερο δυνατόν μια λύση στο κυπριακό».



«Η απομάκρυνση του Παπαδόπουλου είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια νέα προσπάθεια»



Το μεγάλο εμπόδιο για την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του κυπριακού που βλέπουν κυρίως οι δυτικοί αναλυτές είναι ο σημερινός πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Ενδεχόμενη ήττα του συνιστά εγγύηση γα την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση της λύσης; «Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εγγύηση για λύση ενδεχόμενη ήττα του Παπαδόπουλου», τονίζει ο κ. Καντρίτσκε και προσθέτει: «Είναι όμως προϋπόθεση για μια νέα προσπάθεια. Και η γνώμη μου είναι ότι συνειδητά ή όχι, η πολιτική του Παπαδόπουλου παγιώνει τη διαίρεση της Κύπρου, καθώς δεν στοχεύει σε μια νέα ρεαλιστική προσπάθεια για μια διζωνική ομοσπονδία. Υπό την έννοια αυτή, η απομάκρυνση του Παπαδόπουλου είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια νέα προσπάθεια. Η επιτυχία μιας νέας προσπάθειας θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην Τουρκία και από τη διάθεση σήμερα των Τουρκοκυπρίων να υποστηρίξουν μια ομοσπονδιακή λύση, όπως αυτή που προέβλεπε το «σχέδιο Ανάν». Οι Τουρκοκύπριοι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική της ΕΕ και έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιρροή της Τουρκίας στον Βορρά τα τελευταία χρόνια».



Οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε νίκη Κασουλίδη-Χριστόφια



Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι ήταν λάθος ή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το κυπριακό. Μολονότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτος στις Βρυξέλλες, ανοιχτά δεν έχει υποστηριχθεί κανείς εκ των αντιπάλων του, υποστηρίζει ο Νιλς Καντρίτσκε και διευκρινίζει: «Κάνω δύο διαπιστώσεις. Ο Κασουλίδης αντιμετωπίζεται θετικά από τους Ευρωπαίους επειδή καταρχήν διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Κληρίδη, ο οποίος έχει μεγαλύτερο κύρος στις Βρυξέλλες από τον διάδοχό του Παπαδόπουλο, έχει εποικοδομητική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Καλή λύση θεωρούν και τον Χριστόφια, μολονότι ηγείται ενός κομμουνιστικού κόμματος. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν όμως ότι το ΑΚΕΛ είναι ουσιαστικά ένα καλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Κανείς στην Ευρώπη δεν διακρίνει ερυθρό κίνδυνο σε περίπτωση νίκης του Χριστόφια. Επίσης οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι ο Χριστόφιας και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν δίνουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση καλών σχέσεων και στη συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους. Στην ΕΕ θα είναι όλοι ικανοποιημένοι εάν ο Παπαδόπουλος αντικατασταθεί από τον έναν εκ των δύο κυρίων αντιπάλων του».



Η μη ένταξη της Άγκυρας είναι ο κρυφός πόθος κάποιων Ευρωπαίων



Ο γερμανός αναλυτής και γνώστης του κυπριακού προβλήματος εκτιμά ότι εάν οι Ευρωπαίοι υποστήριζαν ανοιχτά τους αντιπάλους του Τάσσου Παπαδόπουλου, αυτό θα μπορούσε να είχε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Να συσπείρωνε δηλαδή πολλούς ψηφοφόρους γύρω από τον σημερινό πρόεδρο. Ο Νιλς Καντρίτσκε θεωρεί ανοιχτή την έκβαση στης σημερινής αναμέτρησης και θεωρεί πιθανή την επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπούλο. Σε περίπτωση μάλιστα που τα συμφραζόμενα δεν αλλάξουν, η διαίρεση της Κύπρου μεσομακροπρόθεσμα θα παγιωθεί. Τέλος ο γερμανός δημοσιογράφος εκτιμά ότι υπάρχουν και κάποιοι επιτήδειοι στην ΕΕ. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πολλοί εταίροι στην ΕΕ -και κυρίως η Γαλλία- έμμεσα και χωρίς τυμπανοκρουσίες χαίρονται για το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος θέτει εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας. Και η μη ένταξη της Άγκυρας είναι ο κρυφός πόθος κάποιων Ευρωπαίων», καταλήγει ο Νιλς Καντνρίτσκε.



Συνέντευξη, ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

lornion said…
Δεν θα δεχτώ ποτέ πως ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι η αιτία να μη προχωρεί η επανένωση. Η ιστορία του ανδρός είναι γνωστή στους πάντες και πιστεύω, πως αν υπάρχει ψόγος τούτος εντοπίζεται στο σχέδιο ΑΝΑΝ που ητο ανισοβαρές ,απόδειξη και η απόρριψή του από τον ελληνικό-κυπριακό λαό.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»