Σε δύο μόλις ημέρες ο Ομπάμα μάζεψε 7,2 εκατ. δολάρια /καθημερινή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχία προκαλεί στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον το γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα σε δύο μόνο μέρες μετά «τη σούπερ Τρίτη» συγκέντρωσε 7,2 εκατ. δολάρια, τη ίδια στιγμή που η πρώην Πρώτη Κυρία αποκάλυψε ότι ενίσχυσε την εκστρατεία της με πέντε εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική της περιουσία. Την ίδια στιγμή, η κούρσα προς τον Λευκό Οίκο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο Μορμόνος πολυεκατομμυριούχος Μιτ Ρόμνεϊ, ο βασικότερος αντίπαλος του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που θεωρείται φαβορί, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την μάχη. Η αποχώρηση του Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του με την ελπίδα ότι θα γίνει ο πρώτος Μορμόνος πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην υποψηφιότητα του Τζον Μακέιν.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με το επιτελείο της για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ οι σύμβουλοί της οργάνωσαν και συνεντεύξεις Τύπου με στόχο να μεταδώσουν την αισιοδοξία που επικρατεί στο στρατόπεδό τους.

Οι σύμβουλοι, ωστόσο, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις επικείμενες αναμετρήσεις στη Λουιζιάνα, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια, πολιτείες στις οποίες ο Ομπάμα έχει προβάδισμα μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, αλλά και τις προκριματικές των πολιτειών της Ουάσιγκτον και του Ουισκόνσιν όπου ο αντίπαλός τους επικρατεί μεταξύ των προοδευτικών και των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Γι’ αυτό και εστίαζαν την προσοχή τους στις αναμετρήσεις του Τέξας και του Οχάιο, στις 4 Μαρτίου, δύο πολιτείες οι οποίες δίνουν 400 συνέδρους. Ενας μάλιστα εκ των συμβούλων της Χίλαρι ήταν ιδιαιτέρως απαισιόδοξος. «Υπάρχει πιθανότητα να μην κερδίσουμε καμιά αναμέτρηση του Φεβρουαρίου, γι’ αυτό και επικεντρωνόμαστε στην 4η Μαρτίου», είπε.

Σε συγκέντρωση στο Οχάιο, ο Μπάρακ Ομπάμα έδειξε ότι δεν υποτιμά την αντίπαλό του και τόνισε ότι η μάχη μεταξύ τους είναι σκληρή, και ότι θα έχει ακόμη πολλά στάδια. Το γεγονός πάντως ότι ο Ομπάμα συγκέντρωσε σε δύο μόνο μέρες 7,2 εκατομμύρια δολάρια και σε συνδυασμό με το ποσό των 32 εκατομμυρίων που είχε συγκεντρώσει τον Ιανουάριο, αποτελεί πλεονέκτημα έναντι της πρώην Πρώτης Κυρίας.

Με δικά της χρήματα

Η Χίλαρι Κλίντον, πάντως, επέμεινε ότι πιστεύει πολύ στην υποψηφιότητά της γι’ αυτό και δεν διστάζει να τη χρηματοδοτήσει από προσωπικούς της πόρους. Οπως σημείωνε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, το ζεύγος Κλίντον απέκτησε μεγάλη περιουσία μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον κυρίως από αμοιβές για βιβλία που έγραψε ο πρώην πρόεδρος και για ομιλίες που εκφώνησε.

Αναφορικά με μελλοντικές τηλεμαχίες που του πρότειναν οι σύμβουλοι της Κλίντον, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ομπάμα τις απέρριψε λέγοντας ότι δεν χρειάζονται. «Είχαμε 18 τηλεμαχίες μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»