Εύφλεκτο φεγγάρι

Τα ενεργειακά αποθέματα του Τιτάνα ασύγκριτα μεγαλύτερα από της Γης

Associated Press
Εκατοντάδες λίμνες και θάλασσες υγροποιημένου μεθανίου καλύπτουν την επιφάνεια του Τιτάνα
Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ο Τιτάνας, το εξωτικό πορτοκαλί φεγγάρι του Κρόνου, διαθέτει εκατοντάδες φορές περισσότερους υδρογονάνθρακες από ό,τι όλα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Γης, αποκαλύπτει το διαστημικό σκάφος Cassini.

Αν και θα είναι δύσκολο για τις πετρελαϊκές εταιρείες να διανύσουν τα 1,2 δισ. χιλιόμετρα που χωρίζουν τον Κρόνο από τη Γη, η έρευνα ίσως δώσει νέα στοιχεία για τη νεαρή Γη και την εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής.

Ο Τιτάνας «είναι ένα γιγάντιο εργαστήριο οργανικών χημικών», σχολίασε ο Ραλφ Λόρενζ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο οποίος μελετά τα δεδομένα από το ραντάρ του Κασίνι. Η μελέτη του δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.

Στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, μόνιμα παγωμένου στους -179 βαθμούς Κελσίου, μεθάνιο και αιθάνιο πέφτουν ως βροχή και σχηματίζουν λίμνες και θάλασσες. Εκατοντάδες τέτοιοι σχηματισμοί έχουν εντοπιστεί στο 20% της επιφάνειας του δορυφόρου που έχει χαρτογραφηθεί ως τώρα με το ραντάρ του Cassini.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γη ανέρχονται σε 130 δισ. τόνους, ποσό που θα αρκούσε για να καλύψει τις οικιακές ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ για διάστημα τριών αιώνων. Πολλές τις λίμνες του Τιτάνα ξεπερνούν από μόνες τους το σύνολο των γήινων αποθεμάτων.

Επιπλέον, οι εκτεταμένοι αμμόλοφοι του δορυφόρου φαίνεται ότι αποτελούνται από θολίνες, πολύπλοκα οργανικά μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούσαν την «προβιοτική σούπα» μέσα στην οποία εμφανίστηκε η ζωή στη Γη.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»