πρόταση Νίμιτς

«Βέτσερ»: «Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας η πρόταση Νίμιτς»

Η εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ», σε σημερινό της δημοσίευμα γράφει ότι η πρόταση του ειδικού εκπροσώπου του γ.γ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, θα είναι «Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας» (Demokratska Republika Makedonija).

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Demokratska Republika Makedonija θα είναι η πρόταση -πιθανότατα και η τελευταία- για την επίλυση της 15ετούς διένεξης μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας γύρω από την ονομασία της Μακεδονίας, πριν από την αναμενόμενη πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Την Τρίτη, στην Αθήνα, ο διαμεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς θα παρουσιάσει την τελευταία πρόταση, πριν από τις σημαντικές ημερομηνίες για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον».

Η πρόταση, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές της εφημερίδας, προωθείται από τις ΗΠΑ.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτός από τη «Demokratska Republika Makedonija» στο τραπέζι βρίσκονταν ακόμη τρία ονόματα: «Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Republic of Makedonija», αλλά τελικά επελέγη η «Demokratska Republika Makedonija», γιατί οι Αμερικανοί διπλωμάτες έκριναν ότι είναι η μόνη που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΠΓΔΜ, καθώς είναι απόλυτα σύμφωνη με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, ενώ το πρόθεμα «Demokratska» συναντάται σε δεκάδες άλλες χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά την πρόταση, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Η πρόταση είναι δίκαιη. Καμία από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, αλλά και καμία δεν πρόκειται να είναι εξαιρετικά ευτυχής. Είναι συμβιβασμός. Το όνομα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, όπου τώρα είσαστε ενταγμένοι ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με τις χώρες που δεν αποδέχονται τη συνταγματική σας ονομασία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ο αριθμός των χωρών που θα σας αναγνωρίσουν υπό τη συνταγματική ονομασία να αυξηθεί με ακόμη μία χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και με δύο αναπτυγμένες χώρες της Άπω Ανατολής», δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα της «Βέτσερ».

«Αφότου διαμορφώθηκε επακριβώς η πρόταση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ράις, αποφάσισε προσωπικά να την ανακοινώσει στον επικεφαλής της διπλωματίας της Μακεδονίας, κ. Μιλόσοσκι και στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη. Ανεπίσημα, η κ. Ράις διεμήνυσε και στους δύο υπουργούς Εξωτερικών: αυτό δεν επιτρέπεται να το απορρίψετε», υποστηρίζει η Βέτσερ.

Κατά τις πηγές της εφημερίδας, σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ αποδεχθεί την πρόταση, σίγουρα θα σφραγίσει το εισιτήριο για την ευρωατλαντική της προοπτική. Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν την αποδεχθεί, λένε, τότε η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα ταχθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ, και στο εξής οι διεθνείς πιέσεις θα στραφούν μόνο προς την Αθήνα.

«Όποια και να είναι η θέση της Μακεδονίας, σχετικά με την πρόταση αυτή, η συμβιβαστική λύση θα πρέπει να έχει και την στήριξη του Κοινοβουλίου, δηλαδή και από τα συγκυβερνώντα και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»