Μετωπική σύγκρουση με ΜΜΕ - «ρετιρέ» / καθημερινή

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Τη μύγα και τον πολιτικό, τους «σκοτώνεις» με μια εφημερίδα, λέει μια παλιά βουλγάρικη παροιμία. Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το ερώτημα που πλανάται στον κυβερνητικό χώρο –αν όχι σε όλο το πολιτικό φάσμα– είναι αν και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να «εξολοθρεύσει» ή έστω να αποδυναμώσει η πολιτική τα πάσης φύσεως διαπλεκόμενα συμφέροντα –περιλαμβανομένων και εκδοτικών συμφερόντων– που μετέρχονται μη παραδεκτές μεθόδους αξιοποίησης της δύναμης που τους μεταγγίζουν τα ίδια τους τα μέσα.

Απ’ όσα συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι μάλλον σαφές ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει διττή κατεύθυνση: Να καταδείξει τη βούληση της κυβέρνησης για ξεκαθάρισμα του τοπίου στον εκδοτικό χώρο –κυρίως στο χώρο πέριξ των άλλοτε στενών συνεργατών Θ. Αναστασιάδη και Μ. Τριανταφυλλόπουλου καθώς και στο πεδίο του ελέγχου των πάσης φύσεως ελεγκτικών αρχών και μηχανισμών του κράτους– αλλά και την αποφασιστικότητα για μετωπική σύγκρουση με συντεχνιακές λογικές και συμφέροντα, εν ονόματι της προστασίας των συμφερόντων των πολλών.

Η προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Βουλή για το ασφαλιστικό, διέψευσε όσους είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν ολιγωρία στην προώθηση επώδυνων μέτρων και επιβεβαίωσε την επιλογή της κυβέρνησης να μην υποκύψει στις πιέσεις συγκεκριμένων ομάδων που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως «ρετιρέ» και προνομιούχες. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η συγκυρία είναι καταλληλότερη από ποτέ για τέτοιου είδους συγκρούσεις, διότι –με αφορμή και την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις παραφυάδες της– αποτελεί πανθομολογούμενο αίτημα η ανάγκη επαναφοράς της πολιτικής στο προσκήνιο.

Αναμένονται εξελίξεις

Ταυτοχρόνως, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο τελούν εν αναμονή εξελίξεων, καθώς επίμονες πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων στην υπόθεση, με πρωταγωνιστή τον Θ. Αναστασιάδη, προσώπων καθώς επίσης στην άσκηση διώξεων για πλαστά τιμολόγια ύψους πολλών εκατομμυρίων. Επιπρόσθετα, νέα τροπή στην υπόθεση αναμένεται να δώσει και η εντολή του εισαγγελέα Εφετών να διευκρινιστεί αν η γαλλική τράπεζα BNP είχε ενημερώσει εγκαίρως την Τράπεζα της Ελλάδος για την κατάθεση των 5,5 εκατ. ευρώ και κυρίως ποιες ήταν οι περαιτέρω ενέργειες της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στις εξαντλητικές συζητήσεις που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών στο κυβερνητικό στρατόπεδο το τελευταίο δίμηνο, πέραν των πτυχών που αφορούν αυτή καθαυτήν την υπόθεση Ζαχόπουλου, άπαντες παραδέχονται ότι η σφοδρή δημόσια σύγκρουση Θ. Αναστασιάδη - Μ. Τριανταφυλλόπουλου για τη νομή της δικής τους εξουσίας, στην πραγματικότητα επανέφερε με τρόπο βίαιο και εντυπωσιακό τον προβληματισμό για την παρείσφρηση μιας ιδιωτικής εξουσίας χωρίς αντίβαρα στον σκληρό πυρήνα άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Το τελευταίο δίμηνο, οι περισσότεροι βουλευτές –ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης– παραδέχονται ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με τα αποτελέσματα των πράξεών του. Με τις συνέπειες, δηλαδή, της χρόνιας ανοχής –αν όχι και της έμπρακτης ενθάρρυνσης– της συγκέντρωσης (ενίοτε και κατάχρησης) εξουσίας στο χώρο των ΜΜΕ και την αδιαφανή χρηματοδότηση των σχετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο Σύνταγμα για τη διαφάνεια των μέσων χρηματοδότησης των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Επαναοριοθέτηση

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και συνάδελφοί τους από τις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ορίων και ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να επαναοριοθετηθούν οι σχέσεις των τριών και μιας εξουσιών. Εμφανίζονται, δε, απαισιόδοξοι για τα μελλούμενα προβλέποντας ότι παρά τον παταγώδη θόρυβο του προηγούμενου διαστήματος, η γεύση που θα μείνει για μία ακόμη φορά στην κοινή γνώμη, είναι ότι έγινε «μία ακόμη μεγάλη τρύπα στην εθνική λίμνη».

Στην ιστορία Αναστασιάδη - Τριανταφυλλόπουλου, για παράδειγμα, όλοι συμφωνούν ότι ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ των άλλοτε στενών συνεργατών και οι βαριές κατηγορίες που δημοσίως αντάλλαξαν, πλήττει καίρια την εικόνα και των δύο δημοσιογράφων – και ως εκ τούτου και την παρεμβατικότητα των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους. Οταν, ωστόσο, ερωτώνται ποια κατά την εκτίμησή τους θα ήταν η κάθαρση και αν αυτή θα μπορούσε να προκύψει αν ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» βρεθεί τελικώς αντιμέτωπος με ποινικού χαρακτήρα κατηγορίες και ακολουθήσει την ίδια πορεία με όσους πολίτες έχουν κατηγορηθεί για ανάλογες πράξεις, διστάζουν να απαντήσουν. Αλλωστε, όπως λένε, για να υπάρξουν συνέπειες, πρέπει να αποδειχθεί πράξη ενοχής. Και για να αποδειχθεί πράξη ενοχής, πρέπει όχι μόνο να έχει διαπραχθεί, αλλά πιθανότατα και να καταγγελθεί για να αποδειχθεί.

Οι κινήσεις «ματ» της κυβέρνησης

Με φόντο την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα 5,5 εκατ. ευρώ του Θ. Αναστασιάδη και της πιθανής κατάληξής της, κορυφαίοι υπουργοί και κομματικά στελέχη, καταθέτουν απόψεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να χειριστεί εφεξής η κυβέρνηση τη δύναμη που διαθέτει στο επίπεδο της άσκησης του ελεγκτικού ρόλου του κράτους στα ΜΜΕ. Και αυτός ο προβληματισμός δεν είναι καινούργιος. Από την άνοδο, ακόμη της Ν.Δ., στην εξουσία, υπήρχαν σκέψεις και σχεδιασμοί για κινήσεις «ματ» οι οποίες θα έφερναν την κυβέρνηση σε θέση μάχης έναντι συγκεκριμένων ΜΜΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι περισσότεροι από τους σχεδιασμούς αυτούς παρέμειναν ασκήσεις επί χάρτου. Σήμερα, κάποιοι υπουργοί εισηγούνται την εξάντληση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προς την παραπάνω κατεύθυνση. «Αν επιλέξουμε να συγκρουστούμε μετωπικά με συγκεκριμένα συμφέροντα, θα ανακτήσουμε την κλονισμένη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, η οποία είναι σήμερα πιο υποψιασμένη από ποτέ» σημειώνει στην «Κ» κορυφαίος υπουργός - εξ εκείνων, πάντως, που λόγω αντικειμένου, παρακολουθούν το πρόβλημα από απόσταση ασφαλείας.

Ακόμη πιο δυναμικός εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πηγές, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τον προέτρεψε να προχωρήσει στην κατάργηση της αδιαφανούς διαχείρισης του 2% του τζίρου των ΜΜΕ. «Τώρα, είναι η ευκαιρία σου να καταργήσεις την αδιαφάνεια» φέρεται ειπών ο πρώην πρωθυπουργός.

Αλλοι, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο δίμηνο, συνιστούν μία νίκη απέναντι σε νοοτροπίες και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων και ότι δεν θα πρέπει να αναληφθούν άλλου τύπου πρωτοβουλίες. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι τελικώς αν κάποιος εκ των πρωταγωνιστών οδηγηθεί στη φυλακή, η εξέλιξη θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. καθώς θα αναβιώσει αντιδεξιά σύνδρομα και αντανακλαστικά.

Ο Σπ. Κλαδάς

Εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι θα πρέπει να προστατευτεί μέχρι τέλους και απόλυτα ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ Σπ. Κλαδάς. Και αυτό, διότι κατά γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο γενικευμένων επιθέσεων, ακριβώς λόγω των ερευνών στις οποίες προΐσταται.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει την υιοθέτηση μιας σκληρής γραμμής, η οποία, χωρίς να εμπλέκεται σε ρόλους άλλων εξουσιών, έχει στόχο να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο. Αλλωστε, λόγω και της παρατεινόμενης αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ισχυρή αντιπολιτευτική παρέμβαση, για τον κ. Καραμανλή το πολιτικό παιχνίδι μοιάζει αυτή την εποχή με «σκουός». Παίζει σχεδόν μόνος στο γήπεδο και ως εκ τούτου είναι σχεδόν αποκλειστικά στο χέρι του να αξιοποιήσει ή να απολέσει τις ευκαιρίες.

Comments

lornion said…
Υποστηρίξαμε από πρώτης ημέρας ανόδου στην εξουσία της ΝΔ ,πως αν δεν σπάσουν τα ρετιρέ ,τα οποιαδήποτε ρετιρέ και οι αθέατες σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα νομενγκλατούρες ,η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήση την εντολή του ελληνικού λαού.Τούτο καθαρά δείχνει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η απόφαση του κ.Καραμανλή να προχωρήσει σε αλλαγές είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που υλοποιούμενο θα κινήση το δυναμικό της χώρας προς την δημιουργία και την ανάπτυξη.
theodore said…
Να προσέξει μόνο ο "καταλληλότερος" μην χτυπήσει.

Βλέπετε στο σκουός μπορεί να παίζεις μόνος,αλλά το μπαλάκι έρχεται μέ τόση ταχύτητα που μπορεί να σε τραυματίσει άσχημα αν κάνεις αδέξιους χειρισμούς.

Και το μπαλάκι στην περίπτωση Καραμανλή λέγεται Ντόρα.

Οσα έγιναν και γίνονται στο ΠΑΣΟΚ θα μοιάζουν παιδικό παραμυθάκι,μπροστά σ'αυτά που θα συμβούν στην ΝΔ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»