Το παρασκήνιο της επίθεσης σε Κλαδά./καθημερινή


Ο επικεφαλής της ΥπΕΕ έχει αναλάβει τη διερεύνηση υποθέσεων μείζονος σημασίας και στο συρτάρι του βρίσκονται «καυτοί» φάκελοι

Του Γιωργου Π. Τερζη

Η γνωριμία του Κώστα Καραμανλή με τον Σπύρο Κλαδά μετράει περισσότερα από είκοσι χρόνια, όταν και οι δύο ως νέοι δικηγόροι έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Συναντώνται και με τον, σημερινό, ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, τον κ. Γιάννη Αγγέλου. Η είσοδος του Κώστα Καραμανλή στην πολιτική το 1989 άλλαξε τη μοίρα και των τριών.

Ο κ. Κλαδάς αρχίζει σταδιακά να εντάσσεται στο «καραμανλικό» σύστημα, όντας στενός συνεργάτης του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, όταν ο τελευταίος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Μετά την ήττα στις εκλογές του 2000, δεν ακολούθησε την πορεία του κ. Σπηλιωτόπουλου αλλά παρέμεινε στο περιβάλλον Καραμανλή, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τον Γιάννη Αγγέλου και χτίζοντας σχέσεις με τον νεοεισερχόμενο τότε Θόδωρο Ρουσόπουλο. Μάλιστα, ο κ. Κλαδάς είχε αναλάβει και ειδικές κομματικές αποστολές, ενώ φέρεται να του έγινε πρόταση να αναλάβει γραμματέας Οργανωτικού.

Αποστολές

Από το 2004, ο Σπύρος Κλαδάς αναλαβάνει τις δύσκολες αποστολές στη «γαλάζια» διακυβέρνηση. Δεν περιορίζεται όμως στα της ολυμπιακής προετοιμασίας ή της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων. Αναλαμβάνει τον ρόλο του trouble-shooter για το Μέγαρο Μαξίμου. Δουλειά του είναι να διερευνά και αξιολογεί μείζονα περιστατικά, ώστε αφενός ο πρωθυπουργός να έχει πλήρη εικόνα, αφετέρου δε το ζήτημα να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο χωρίς εμπλοκή του πρωθυπουργού. Είναι ο κ. Κλαδάς που έδωσε στον πρωθυπουργό τις βάσιμες πληροφορίες για το πραγματικό εύρος του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων. Ο ίδιος που επιβεβαίωσε τα στοιχεία εις βάρος του Ευγ. Παπαδόπουλου, τότε στενού συνεργάτη του Σ. Τσιτουρίδη. Αλλά και αυτός που, ενόψει των εκλογών του 2007, ανέλαβε μαζί με τον Χρ. Χατζηεμμανουήλ και τα υπόλοιπα στελέχη Μαξίμου και Ρηγίλλης την αξιολόγηση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος και των στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού. Η ειρωνεία είναι πως ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν την κρησάρα του κ. Κλαδά ήταν και ο φέρελπις τότε πολιτευτής Πιερίας, νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Κουκοδήμος. Ο Σπ. Κλαδάς, μάλιστα, έβαλε πλάτη για την υποψηφιότητά του!

Στο στόχαστρο

Από τις πρώτες ημέρες της υπόθεσης Ζαχόπουλου, ο κ. Κλαδάς βρέθηκε στο στόχαστρο. Είτε για τη συνομιλία του με την Εύη Τσέκου, ως γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης μέχρι τις εκλογές, είτε για την καταγγελλόμενη μεσολάβηση που ζήτησε από τον Κ. Κουκοδήμο, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων μετεκλογικά.

Με λίγα λόγια, από εκεί που θα έλυνε προβλήματα, παρουσιάστηκε ο ίδιος ως πρόβλημα για τον πρωθυπουργό. Από trouble-shooter, παρουσιάστηκε ως στόχος, προκαλών προβλήματα.

Η εμφανής επιμονή του πρωθυπουργού να στηρίξει τον συνεργάτη του προκάλεσε προβληματισμό. «Γιατί διατηρεί τον Κλαδά, όταν μόνο κόστος επωμίζεται;» ήταν η απορία πολλών στελεχών της Ν.Δ., που έβλεπαν τα βέλη να περνούν σύρριζα τον πρωθυπουργό. Επί της ουσίας, τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και οι Θόδ. Ρουσόπουλος και Χρ. Χατζηεμμανουήλ μοιάζουν πεπεισμένοι πως δεν υπάρχει ζήτημα με το «μάτι» του πρωθυπουργού στην πιάτσα. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι ποικίλα συμφέροντα επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον κ. Κλαδά και να θάψουν υποθέσεις που ερευνά.

«Ο Σπύρος Κλαδάς έχει στενοχωρήσει αρκετούς» σημειώνουν με νόημα στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, πέρα από τον επικοινωνιακό καταιγισμό των τελευταίων ημερών. Οταν τους ζητείται να εξηγήσουν, υπενθυμίζουν υποθέσεις που διαχειρίζεται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονταν στο συρτάρι τα τελευταία χρόνια με διακομματική συναίνεση. Πρόκεται για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων με απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο, κυκλώματα στην Κρήτη και τα Ζωνιανά, αλλά και αποκάλυψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων με αποδέκτη εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

Ενδεικτική του μεγέθους των υποθέσεων και προφανώς των πρωταγωνιστών της είναι και η φράση υφυπουργού με σημαντική θητεία στο οικονομικό επιτελείο: «Εχω όλα τα στοιχεία κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο, δεν τολμώ να τα βγάλω καθώς δεν γνωρίζω αν η θωράκιση του αυτοκινήτου μου είναι αρκετή…».

Μεταξύ όσων έχει στενοχωρήσει ο κ. Κλαδάς είναι, αναμφισβήτητα, και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Αυτονοήτως, ο κ. Αλογοσκούφης δεν «αθροίζεται» ή «συντάσσεται» με όποια συμφέροντα. Απλώς, το ότι η τοποθέτηση του κ. Κλαδά δεν ήταν δική του επιλογή, περιορίζει τη μαχητικότητα με την οποία καλύπτει τον, κατά τα λοιπά, υφιστάμενό του. Το κλίμα επιβαρύνεται από τους αποκεφαλισμούς «αλογοσκουφικών» από τους Σπ. Κλαδά και Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Παράδειγμα αποτελεί ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Παναγ. Τσουπίδης. Ηθελε μετεκλογικά να πάει στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πλην όμως η μετακίνησή του πάγωσε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο διάδοχός του, Αγγ. Φιλιππίδης (επίσης στα «χρυσά παιδιά» του Μαξίμου), δεν έχασε την ευκαιρία να τον εκθέσει για τις επενδυτικές του επιλογές στο Ταμιευτήριο.

Λάθος χειρισμοί

Τούτων δοθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να στηρίζουν τον επικεφαλής της ΥπΕΕ, αποδίδοντας την εμπλοκή του στην υπόθεση Ζαχόπουλου σε συμφέροντα που συμπήχθηκαν με αφορμή τη βουτιά στο κενό του τέως γενικού γραμματέα Πολιτισμού. Επιμένουν, δε, πως ουδείς λόγος υπήρχε ώστε να ζητήσει ο επικεφαλής της ΥπΕΕ τη μεσολάβηση του Κ. Κουκοδήμου προς τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. «Πιθανότερο μοιάζει το αντίθετο» προσθέτουν.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπουν λάθος χειρισμούς του κ. Κλαδά. Ως πρώτο «λάθος», εκ των υστέρων, επισημαίνουν την επιμονή Κλαδά για την υποψηφιότητα Κουκοδήμου, παρά το γεγονός ότι πολλοί άλλοι τόνιζαν πως ο ολυμπιονίκης του μήκους δεν ήταν ακόμη ώριμος για το πολιτικό άλμα. Ως ουσιαστικότερο λάθος, όμως, του χρεώνουν την πολυπραγμοσύνη ή έστω τον πατριωτισμό του κ. Κλαδά, που τον ωθεί να εμπλέκεται σε πολλά ζητήματα, στα όρια των αρμοδιοτήτων του. Κι αυτό κάθε άλλο παρά συμπαθή τον καθιστά στη «γαλάζια Ιερουσαλήμ».

Ο κ. Κλαδάς απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Μαξίμου, μια στήριξη που μοιάζει να εκπορεύεται προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Οπως μεταφέρεται, εκτιμά ως καθαρό τον κ. Κλαδά, του έχει δώσει εντολή να κινείται αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας και έχει την πεποίθηση πως ο κ. Κλαδάς έτσι πράττει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί οτιδήποτε μεμπτό, ο πρωθυπουργός θα διστάσει να πράξει ως οφείλει. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θέλει να αφήσει κάποιους να επιχειρήσουν να τυφλώσουν το ένα «μάτι» που έχει στην... πιάτσα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»