Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

HERALD TRIBUNE

O γρίφος του Πακιστάν

Ο πακιστανικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά τα προγνωστικά ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών δεν είναι καλά. Με δεδομένη την πυρηνική ικανότητα του Πακιστάν και τον ανασχετικό του ρόλο απέναντι στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές χώρες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως γι’ αυτές τις εκλογές και ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο Μουσάραφ, προκειμένου να αποτρέψει περιστατικά εκλογικής απάτης. Οι πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας και η δολοφονία της Μπούτο έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες, περιορίζοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, σήμα κατατεθέν της πολιτικής ζωής του Πακιστάν. Αν και ο κ. Μουσάραφ ήρε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν ζωντανές μεταδόσεις της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων. Γι’ αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ελευθερία κινήσεων, θα κατεβάσουν τους οπαδούς τους στους δρόμους. Και σ’ αυτή την περίπτωση, θα βρεθούν πολλοί, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ στη συνέχεια η χώρα θα βυθιστεί και πάλι στον κύκλο της βίας. Αν και είναι δύσκολη η επιρροή του Μουσάραφ από εξωτερικούς παράγοντες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι οφείλουν να πιέσουν για πρακτικά μέτρα, που ίσως βελτιώσουν την όλη διαδικασία και συμβάλουν στη μετεκλογική σταθερότητα.

DW-WORLD.DE

Η Γερμανία και το Αφγανιστάν

Καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Μόναχο έγινε εμφανής η διάθεση Γερμανών πολιτικών για την αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Τελικά υποχώρησε η Γερμανία στις αμερικανικές πιέσεις; Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απέκλεισε τη γεωγραφική επέκταση των γερμανικών δυνάμεων και στο νότιο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει νόημα» να αποδυναμωθούν οι γερμανικές επιδόσεις «στην ανασυγκρότηση του Βορρά». Με δεδομένες όμως τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Φραντς-Γιόσεφ Γιουγκ πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης τις μαχόμενες συμμαχικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν, οι Γερμανοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ως σίγουρη τη σταδιακή αύξηση και τη γεωγραφική επέκταση των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Αυτό εξάλλου δεν είναι καινούργιο εφ’ όσον το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει εγκαινιάσει από το 2004 την τακτική του σαλαμιού για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, που τάσσεται ανοιχτά κατά της γερμανικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της λαϊκής εφημερίδας Bild am Sonntag, το 61% των Γερμανών είναι υπέρ της απόσυρσης των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός του 2008. Μόνον το 35% είναι κατά της απόσυρσης, ενώ μόνον το 44% πιστεύει ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι επαρκώς εξοπλισμένες και ικανοποιητικά εκπαιδευμένες για τέτοιου είδους αποστολές.

THE SUN

Καινούργιο μήνυμα

Η είδηση ότι η Χίλαρι Κλίντον, έχοντας πετύχει ένα πολύ άσχημο σκορ το Σαββατοκύριακο, 0-4 έναντι του Μπάρακ Ομπάμα, αντικατέστησε την επικεφαλής της καμπάνιας της δείχνει ότι η υποψηφία για το χρίσμα των Δημοκρατικών παραδέχεται ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθεί να το διορθώσει. Αυτό όμως που η κ. Κλίντον χρειάζεται πραγματικά να κάνει, δεν είναι ένας καινούργιος μάνατζερ στην εκστρατεία της, αλλά ένα καινούργιο μήνυμα προς τον κόσμο. Ενα μήνυμα που φαίνεται ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει καταφέρει να στείλει. Φυσικά και θα είναι δύσκολο, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο υφίστανται, οπότε είναι στο χέρι της κυρίας Κλίντον να τις επισημάνει και να τις ξεπεράσει. Ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ο Ομπάμα είναι αρκετά άπειρος και μάλλον αυθόρμητος, η Χίλαρι Κλίντον έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μέντορα της ορθής πολιτικής των ΗΠΑ και να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό του πολιτικού της αντιπάλου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»