Στοίχημα ανατροπής η «μάχη του Ποτόμακ» -Εθνος.

Αέρα νίκης έδιναν οι δημοσκοπήσεις στον γερουσιαστή από το Ιλινόις για τηναναμέτρηση σε Βιρτζίνια, Μέριλαντ και Ουάσιγκτον. Η Χ. Κλίντον εστιάζει τώρα την προσοχή της σε Τέξας και Οχάιο. Απόλυτο φαβορί στους Ρεπουμπλικάνους ο ΜακΚέιν
«E» 14/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Με τον αέρα του νικητή, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του, ο γερουσιαστής του Ιλινόις, Μπάρακ Ομπάμα, αναμένεται να υπερισχύσει, σήμερα, στη «μάχη του Ποτόμακ», καταφέρνοντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη βασική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας
Τρία χρόνια από τη δολοφονία Χαρίρι
Εν αναμονή της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου
Φρίκη χωρίς τέλος στο Ιράκ
Την Κυριακή η αναγνώριση του Κοσόβου
Κίτρινοι κατάσκοποι στις ΗΠΑ
«Ο Ερντογάν ενθάρρυνε τον τουρκικό εθνικισμό σε γερμανικό έδαφος»
Στοίχημα ανατροπής η «μάχη του Ποτόμακ»

Στόχος του 45χρονου γερουσιαστή είναι να ξεπεράσει σε εκλέκτορες την πρώην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, η οποία, δεν το... βάζει κάτω, παρά τις δυσμενείς προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με το CNN, περιλαμβανομένων και των υπερ-εκλεκτόρων, η Χίλαρι έχει αποσπάσει 1.148 εκλέκτορες και ο Ομπάμα 1.121. Στη λαϊκή ψήφο, όμως, προηγείται ο Ομπάμα έχοντας εξασφαλίσει 943 εκλέκτορες έναντι 895 της Κλίντον.
Στοίχημα ανατροπής η «μάχη του Ποτόμακ»

Για να εξασφαλίσει κάποιος υποψήφιος το χρίσμα των Δημοκρατικών, χρειάζεται τον «μαγικό αριθμό» των 2.025 εκλεκτόρων από τους συνολικά 4.049 εκλέκτορες στο συνέδριο του Ντένβερ στις 25-28 Αυγούστου.

Στις τρεις Πολιτείες που διασχίζει ο ποταμός Ποτόμακ, Βιρτζίνια, Μέριλαντ και την περιφέρεια της Ουάσινγκτον, ανακοινώνονται, σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, τα πρώτα αποτελέσματα, που όπως όλα δείχνουν θα αναδείξουν νικητή τον μαύρο γερουσιαστή. Από τη σημερινή αναμέτρηση θα εκλεγούν 168 εκπρόσωποι.

Ο Μπάρακ βρίσκεται σαφώς σε ευνοϊκότερη θέση, αφού κέρδισε εύκολα τέσσερις πολιτείες το περασμένο Σάββατο, Μέιν, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα και Ουάσινγκτον, μειώνοντας αισθητά τη διαφορά του από τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης.

Στο «στρατόπεδο» της Χίλαρι, μετά τις ανακατατάξεις στο επιτελείο της και τις διαβεβαιώσεις ότι έχουν περιοριστεί τα προβλήματα από τη χρηματοδότηση, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία παρότι ο Ομπάμα προηγείται και στις προκριματικές της επόμενης εβδομάδας στο Ουισκόνσιν. Στόχος της πρώην «πρώτης κυρίας» των ΗΠΑ είναι να αποσπάσει την πλειοψηφία στις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο, στις εκλογές που διεξάγονται στις 4 Μαρτίου.

Στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζον ΜακΚέιν θεωρείται το απόλυτο φαβορί έχοντας εξασφαλίσει μέχρι τώρα 723 εκλέκτορες έναντι 217 του Μάικ Χάκαμπι. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη δυσπιστία της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων, λόγω των μετριοπαθών θέσεών του για διάφορα θέματα, όπως η μετανάστευση.

ΚΡΥΦΟΣ ΑΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ, ΜΙΣΕΛ
Ασος στο μανίκι του γερουσιαστή του Ιλινόις, Μπάρακ Ομπάμα, είναι η σύζυγός του, Μισέλ, μία από τις 25 πιο δυναμικές γυναίκες στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Εssence», και μία από τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό «Vanity Fair».

Η 44χρονη πρώην δικηγόρος και νυν αντιπρόεδρος νοσοκομείου και μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας «ΤreeΗouse Foods» είναι αυτή που κινεί τα νήματα στην προεκλογική εκστρατεία του μαύρου γερουσιαστή, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Βλέποντας, μάλιστα, τις δημοσκοπήσεις να είναι με το μέρος του συζύγου της, οι ελπίδες της να γίνει η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ αναπτερώνονται.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, ο Ομπάμα πιστεύει ότι η Μισέλ θα μπορέσει να συγκινήσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, τις οποίες διεκδικεί, βέβαια, και η βασική του αντίπαλος, Χίλαρι Κλίντον.

Η Μισέλ, που προέρχεται από εργατική οικογένεια του Σικάγου, με σπουδές στο Χάρβαρντ, είναι γνωστή για τη συναισθηματική της φύση και την ειλικρίνειά της. Αίσθηση είχε προκαλέσει η δήλωσή της ότι «ο Μπάρακ είναι ένας χαρισματικός άντρας, αλλά τελικά είναι απλώς ένας άντρας».

Ξυπνάει καθημερινά στις 4.30 κάθε πρωί για να κάνει γυμναστική και απαιτεί από τον σύζυγό της να βγάζει αυτός τα σκουπίδια προτού φύγει από το σπίτι, αλλά και να μαζεύει τις βρώμικες κάλτσες του από το πάτωμα.

Η Μισέλ γνώρισε τον Μπάρακ όταν την όρισαν μέντορά του στο δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν, κι εκείνος έκανε την πρακτική του. Στην αρχή προσπάθησε να προξενέψει τον προστατευόμενό της σε διάφορες φίλες της, αλλά ο Μπάρακ ήταν αμετάπειστος. Ετσι, έβαλε σκοπό να γίνει η γυναίκα που κρατάει προσγειωμένο τον ονειροπόλο Μπάρακ.

Πριν από τις ομιλίες του, τον συμβουλεύει πάντα να μιλάει με την καρδιά και το μυαλό του. Τον υπόλοιπο χρόνο, προσπαθεί να τον πείσει να «κόψει» το τσιγάρο.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr



NEW YORK ΤΙΜΕS
Παρέμβαση του Ουίλιαμ Κρίστολ

«Ο δρόμος προς τη νίκη»
Σήμερα, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ομπάμα σε μια μάχη στήθος με στήθος με τη Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, ο γερουσιαστής του Ιλινόις έχει επιδείξει μεγαλύτερη ικανότητα στη συγκέντρωση χρημάτων. Μετά τη θεαματική εμφάνισή του στις αναμετρήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο δρόμος προς την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών μοιάζει πλέον ορθάνοιχτος. Η πιθανή επικράτησή του στις χθεσινές προκριματικές στο Μέριλαντ, στη Βιρτζίνια και την περιφέρεια της Κολούμπια αναμένεται να του δώσει για πρώτη φορά ένα καθαρό, αναμφισβήτητο προβάδισμα επί της Κλίντον στους εκλέκτορες.

Από την πλευρά του, το στρατόπεδο της Χίλαρι προβάλλει τις αναμετρήσεις στο Οχάιο και το Τέξας στις 4 Μαρτίου ως το εφαλτήριο για τη δυναμική επιστροφή της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης. Αμφιβάλλω εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ομπάμα στους κόλπους των ισπανόφωνων ψηφοφόρων αλλά και όσων ανήκουν στη λευκή εργατική τάξη έχει αρχίσει να αυξάνεται. Σε περίπτωση που καταφέρει να επικρατήσει έστω και σε μία από τις δύο προαναφερθείσες πολιτείες, η Χίλαρι θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Ρόλο-κλειδί στην ολοκληρωτική μεταστροφή του κλίματος υπέρ του Αφροαμερικανού υποψηφίου θα παίξει ο ένας μήνας που χωρίζει τις αναμετρήσεις στο Τέξας και Οχάιο από αυτές στην Πενσιλβάνια, στις 22 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριάντα ημερών, είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσουμε τους «υπερεκλέκτορες» να μετακινούνται μαζικά υπέρ του ανθρώπου που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως «ικανότερος για να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο ΜακΚέιν».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc