Η αγωνία του Μπους πριν το τέλος. -καθημερινή


Ο πρόεδρος στην ομιλία του επικαλέστηκε τις «μεγάλες ιδέες» του παρελθόντος

The New York Times

Απευθύνοντας την έβδομη και τελευταία ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους πρότεινε έναν μικρό κατάλογο προτεραιοτήτων, που προδίδουν περισσότερο απ’ ότιδήποτε άλλο την εντεινόμενη αγωνία του Λευκού Οίκου μπροστά στους δύο μεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους του: τον χρόνο και ένα εκλογικό σώμα που θεωρεί ήδη την παρούσα κυβέρνηση παρελθόν.

Η ομιλία αυτή δεν διέθετε το φιλόδοξο ύφος των προηγουμένων λόγων του κ. Μπους, παρότι είχε και αυτή τα ρητορικά στολίδια της. Ο πρόεδρος επικαλέστηκε το «θαύμα της Αμερικής», αλλά την περισσότερη ώρα ασχολήθηκε με ιδέες οικείες –περικοπή των φόρων, αντιμετώπιση των τρομοκρατών, πόλεμος στο Ιράκ– παρά με καινούργιες.

Οι μεγαλύτερες πρωτοβουλίες της δεύτερης θητείας Μπους –η αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλειας και το συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα των λαθρομεταναστών– εντάσσονται τώρα στην κατηγορία που ο Λευκός Οίκος ονομάζει «ανολοκλήρωτο έργο». Ο κ. Μπους έθιξε αυτά τα θέματα τη Δευτέρα μόνο και μόνο για να διευκρινίσει το προφανές: αμφότερα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στη δική του θητεία.

Ο πόλεμος στο Ιράκ

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον πόλεμο στο Ιράκ, το θέμα που θα καθορίσει την κληρονομιά του περισσότερο από κάθε τι άλλο και ένα από αυτά για τα οποία ουδεμία νέα υπόσχεση προσέφερε, σε ό,τι αφορά την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών πέραν του αριθμού που έχει ήδη προταθεί από τον διοικητή Ντέιβιντ Πετρέους.

Σε αντίθεση με την ομιλία του περασμένου έτους προς το Κογκρέσο, όταν επικρατούσε έντονος προβληματισμός για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ, ο κ. Μπους επικαλέστηκε τη μείωση του ποσοστού των βιαιοτήτων στη χώρα και τις προσπάθειες για πολιτική συμφιλίωση. Αντί να δώσει το στίγμα μιας επικείμενης αποχώρησης, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του Ντέιβιντ Πετρέους για τον κίνδυνο ανατροπής των σημερινών συνθηκών βελτίωσης.

Ο κ. Μπους θα κυβερνά για λίγους μήνες ακόμη. Αλλά όπως το έθεσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Εντ Γκιλέσπι, η ευκαιρία για ρεαλιστική προσέγγιση οποιουδήποτε ζητήματος σε μια χρονιά προεκλογικών διεργασιών θα χαθεί οριστικά όταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι των δύο κομμάτων θα πάρουν το χρίσμα το καλοκαίρι.

Η εκστρατεία αυτού του έτους είναι τέτοια που το μήνυμα της προεδρικής ομιλίας για την Κατάσταση του Εθνους έμοιαζε μάλλον με απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από τις δηλώσεις υποστήριξης του γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι προς τον Μπάρακ Ομπάμα ή από τις προκριματικές εκλογές της Φλώριδας. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αγνόησε την ομιλία για να κερδίσει μια επιπλέον ημέρα προεκλογικής εκστρατείας.

Εάν ο πρόεδρος διατύπωσε στ’ αλήθεια κάποια πρόταση στη διάρκεια της ομιλίας του, αυτή ήταν μια μετριοπαθής, εστιασμένη στα εσωτερικά ζητήματα και στην εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομία πρόταση. Μια οικονομική ώθηση που έχει ήδη δοθεί· μια εκστρατεία κατά των τροπολογιών που αφορούν μεγάλα δαπανηρά σχέδια· υπέρ των εγγυήσεων για φοιτητές σε υποβαθμισμένα σχολεία· υπέρ των νέων προνομίων για τους βετεράνους και τις οικογένειές τους – όλα αξιοσημείωτα θέματα και μερικά από αυτά εφικτά.

Οι σύμβουλοι του κ. Μπους επέμειναν, ξανά, ότι θα πρέπει «να τρέξει πιο γρήγορα στο φίνις». Δεν είναι σύμπτωση ίσως ότι το κλίμα θύμισε τη δήλωση του Ρόναλντ Ρέιγκαν στη δική του τελευταία ομιλία προς το έθνος. «Ας κάνουμε την όγδοη χρονιά την καλύτερη όλων», είχε πει ο κ. Ρέιγκαν προ 20ετίας. «Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε όλη μας τη δύναμη στο φίνις».

Ο κ. Ρέιγκαν προώθησε, εκείνη τη χρονιά, συμφωνίες με το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικές με το εμπόριο, τη μετανάστευση και την κοινωνική πρόνοια, ενώ υπέγραψε μια συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Σοβιετική Ενωση. Οι σύμβουλοι του κ. Μπους δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν τη σύγκριση, ενώ ο ίδιος δεν έκρυψε την ελπίδα του για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πριν από το τέλος της θητείας του.

Σύγκριση με τον Κλίντον

Παράλληλα, όμως, η τελική ομιλία του κ. Μπους συνιστούσε αντανάκλαση της ομιλίας του προκατόχου του, Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Κλίντον, χτυπημένος από τα σκάνδαλα, αλλά πολύ πιο δημοφιλής σε αυτό το σημείο της προεδρίας του, διατύπωσε σειρά μετριοπαθών, κεντρώων προτάσεων, υποσχόμενος μειωμένους φόρους για τα παντρεμένα ζεύγη και κάλυψη από το κράτος του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τόσο ο Ρόναλντ Ρέιγκαν όσο και ο Μπιλ Κλίντον απηύθυναν την τελική ομιλία τους προς το έθνος σκεπτόμενοι τη μοίρα των αντιπροέδρων τους και προωθώντας νομοθετικά προγράμματα που θα γίνονταν προεκλογικές εξαγγελίες για τους κληρονόμους τους.

Σε αντίθεση με τους κ. Ρέιγκαν και Κλίντον, των οποίων οι αντιπρόεδροι ήλπιζαν να τους διαδεχθούν, ο κ. Μπους μίλησε τη Δευτέρα χωρίς να έχει κανέναν εμφανή κληρονόμο. Κι ενώ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον κατακτητή του ρεπουμπλικανικού χρίσματος, οι υποψήφιοι δεν τολμούν να επικαλεστούν το όνομά του στην προεκλογική εκστρατεία.

Σε κάθετη πτώση

Η δημοτικότητα του προέδρου εχει κατακρημνιστεί στο 29%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times και CBS. Σημείωνε πτώση με κάθε μήνυμα προς το έθνος, από την εποχή της πρώτης κιόλας ομιλίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Μπους εγκαινίαζε την εκστρατεία κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το 82% των πολιτών ενέκρινε την εξωτερική του πολιτική.

Το Αφγανιστάν, επίσης, φαίνεται ότι παραμένει ανολοκλήρωτο έργο. Και παρότι διακήρυξε ότι η κατάσταση του έθνους θα παραμείνει ισχυρή, μόλις το 19% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται πράγματι στη σωστή τροχιά· το δε ποσοστό είναι το χαμηλότερο στην ιστορία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc