Η Αθήνα αρνητική σε λύση διπλής ονομασίας για ΠΓΔΜ


Της Δωρας Αντωνιου

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει και της επίσκεψής της στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και της προγραμματισμένης συνάντησής της με την Αμερικανίδα ομόλογό της κ. Κοντολίζα Ράις.

Χθες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί λύση διπλής ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η «Κ», σχετική πρόταση επεξεργάζεται και αναμένεται να καταθέσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Αντώναρος απάντησε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι «η Ελλάδα μετέχει στη διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με συγκεκριμένο στόχο, την εξεύρεση αμοιβαίας και κοινά αποδεκτής ονομασίας», ενώ επικαλέστηκε την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας για να μην μπει σε λεπτομέρειες.

Παράλληλα, χθες, από την Προεδρία της Δημοκρατίας παρελήφθη η επιστολή προς τον κ. Παπούλια από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στην επιστολή, η οποία εστάλη προς όλους τους ηγέτες των 26 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων, γίνεται επίκληση των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κόσοβο, ως επιχειρήματος για την ένταξη. Ειδικότερα, ο Σκοπιανός πρόεδρος αναφέρει ότι «η ΠΓΔΜ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα μεταξύ των κρατών που θα νιώσουν εναργέστερα τον αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό, από τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσόβου» και επιπλέον ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ «αποτελεί θέμα μεγίστης σημασίας, δοθέντος ότι η διαδικασία για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσόβου, που βαίνει προς το τέλος της, παραμένει πηγή μεγάλων κινδύνων, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι επαναλαμβάνει ότι για τη χώρα του το θέμα της ονομασίας είναι θεμελιώδες, καθώς και την πρόταση για εξεύρεση σύνθετης ονομασίας μόνο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπρους Τζάκσον, πρόεδρος του Project on Transitional Democracies, φορέα που δημιουργήθηκε μετά το 1989 για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, δήλωσε ότι δεν τίθεται ερώτημα εάν η ΠΓΔΜ λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε την είσοδο της χώρας στη Συμμαχία, μαζί με την είσοδο της Αλβανίας και της Κροατίας, απαρχή διαρκούς ειρήνης στα Βαλκάνια. Για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Αθήνα, εξέφρασε την απορία γιατί δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της ονομασίας και κάλεσε τα Σκόπια να κατανοήσουν τις ανησυχίες της Ελλάδας και να δείξουν κατανόηση σε ιστορικά ζητήματα.


Comments

lornion said…
Μα είναι δυνατόν να κατασκευάζουνε λύσεις πούχουν το σπέρμα της διαιώνισης της εκκρεμότητος εις το διηνεκές και οι οποίες θυμίζουν, αν μη τι άλλο ,τσαγγαρίστικες δουλιές .Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε να δεχτεί συζήτηση επ¨αυτού.Αλλωστε περίσσια είναι η αδιαλαξία των Σκοπίων και η εμμονή σε ανέφικτους στόχους.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc