Τα δύο «στρατόπεδα» της παγκοσμιοποίησης

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, με τους πολίτες του κόσμου να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το BBC σε 34 χώρες έδειξε πως οι πολίτες πιστεύουν ότι ο ρυθμός της παγκοσμιοποίησης είναι πολύ υψηλός, με το 35% των ερωτηθέντων να ισχυρίζεται, αντίθετα, ότι είναι πολύ χαμηλός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχει εντονότερη ανησυχία, για την παγκοσμιοποίηση, μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, στις οποίες οι πολίτες πιστεύουν ότι οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης δεν κατανέμονται δίκαια.

Στις περισσότερες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αντίθετα, αν και η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι τα βάρη και τα οφέλη δεν κατανέμονται δίκαια, είναι πολύ πιθανό να δηλώσει ότι η παγκοσμιοποίηση «τρέχει» με αργούς ρυθμούς. «Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν να επιταχυνθεί η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στις χώρες τους», σημειώνει ο Steven Kull, καθηγητής του πανεπιστημίου του Maryland.

Η εξαίρεση της Κίνας

Εξαίρεση στην γνώμη ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν κατανέμονται δίκαια αποτελεί η Κίνα. Ο ασιατικός γίγαντας βιώνει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 10% κατά την τελευταία δεκαετία. Σε έρευνες που διεξήχθησαν μόνο στις ασιατικές χώρες βρέθηκε ότι μόνον οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει διανεμηθεί δίκαια, έστω και αν ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι έχει διευρυνθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών.

Δυτική δυσφορία

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη πριν από τις πρόσφατες πτώσεις των χρηματιστηρίων, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες. Μόνο το 22% των πολιτών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες είχαν αλλάξει προς το καλύτερο στη χώρα τους με το 78% να υποστηρίζει το αντίθετο.

Οι πολίτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας είναι εξίσου απαισιόδοξοι, με μόλις το 22% των Γάλλων και το 33% των Ιαπώνων να εκφράζουν θετική άποψη. Αντίθετα, οικονομική αισιοδοξία χαρακτηρίζει τους κατοίκους της Κίνας, της Ρωσίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρες οι οποίες «ευεργετούνται» από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι μεταξύ των πλουσίων χωρών, η ανησυχία για την παγκοσμιοποίηση εντοπίζεται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ ενός κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης.

«Υπάρχει πραγματική ανησυχία σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομίας, όχι μόνο στο θέμα της επιβράδυνσης» ανέφερε ο Doug Miller, διευθυντής της Globescan, της εταιρείας δημοσκόπησης που διεξήγαγε την ερεύνα για λογαριασμό του BBC.

Δημοσκόπηση

Στη δημοσκόπηση της Globescan έλαβαν μέρος 34.528 άνθρωποι από την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κίνα, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γαλλία, την Γκάνα, τη Γερμάνια, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Ινδία, την Ινδονήσια, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κένυα, το Λίβανο, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Νιγηρία, τον Παναμά, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Νότιο Κορέα, την Τουρκία, τα ΗΑΕ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε 16 από τις 34 χώρες, το δείγμα προερχόταν από τις μεγάλες αστικές περιοχές. Το περιθώριο λάθους ανά χωρά κυμαίνεται από + / - 2,4% στο 4,4%.

Δημοσκόπηση Globescan (αρχείο pdf)

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»