Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν μη συμβατικά εργαλεία.-καθημερινή-

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Ταξιδεύοντας τον Ιανουάριο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν είχα πολλές φορές την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι οι επιχειρήσεις των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων είναι όλο και πιο αποτελεσματικές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Ομάδες Περιφερειακής Ανασυγκρότησης που αυτές εφαρμόζουν ηπιότερη τακτική. Στις ΗΠΑ, ο απολογισμός του έργου των δύο αυτών παραγόντων βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο των συζητήσεων. Από τις συζητήσεις αυτές όμως μάλλον διαφεύγει η ουσία. Αυτή δεν έγκειται στον αριθμό των Αμερικανών που βρίσκονται επί του πεδίου, αλλά στο πώς χρησιμοποιούνται οι δυνάμεις αυτές. Αυτή η παράμετρος αφορά και τις αυστηρά στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ανασυγκρότησης. Διότι καθώς οι διοικητές μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά νέα εργαλεία για την καταστολή εξεγέρσεων, ίσως να αποκτήσουν και την ικανότητα να φέρουν εις πέρας επιχειρήσεις με λιγότερους άνδρες και ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις.

Αρχίζοντας από τις Ειδικές Δυνάμεις, οι Αμερικανοί διοικητές λένε ότι η επιτυχία των επιχειρήσεων με στόχο την Αλ Κάιντα και τις διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες είναι όλο και πιό συχνή. «Σκοτώνουμε πολύ κόσμο» θέτει το ζήτημα με ωμό τρόπο ένας ανώτερος αξιωματικός. Οι διοικητές από την πλευρά τους περιγράφουν ένα εχθρό που έχει τραπεί σε φυγή και δυσκολεύεται να σχεδιάσει επιχειρήσεις και να τις εκτελέσει. Ομως, οι πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη ήταν μια υπόμνηση για το ότι ο εχθρός παραμένει ισχυρός, έστω και αν βρίσκεται σε υποχώρηση.

Οι επιτυχίες των Ειδικών Δυνάμεων μαρτυρούν καλύτερο συντονισμό πληροφόρησης και πολεμικών επιχειρήσεων. Στο Ιράκ αυτό σημαίνει νέα δίκτυα πληροφοριών, με προέλευση σουνίτες μαχητές, πρώην συμμάχους της Αλ Κάιντα που άλλαξαν στρατόπεδο. Στη συνοικία Ρούσαφα της Βαγδάτης για παράδειγμα, άκουσα για ένα πρώην εξεγερμένο ονόματι Αλί Μασντανί, που τώρα πολεμά στο πλευρό των Αμερικανών. Χάρη και στη συνεργασία αυτή, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, οι δεκατρείς από τους έντεκα στόχους στη συγκεκριμένη περιοχή, συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν. Οι Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν και κάποιες νέες τεχνικές στον εντοπισμό στόχων και την εξουδετέρωσή τους. Οι διοικητές μιλούν για τις νέες αυτές μεθόδους με γενικότητες, ωστόσο ένας τομέας πληροφοριών ορατός σε όλους είναι η συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων. Σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο του Ιράκ με το Ιράν είδα ένα Ιρανό να ακουμπά το δάχτυλο σε ηλεκτρονική συσκευή για δακτυλικά αποτυπώματα. Στην Πύλη του Τόρκαμ, στο πέρασμα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, οι Αμερικανοί αξιωματικοί μου είπαν ότι παρακολουθούν τους Ταλιμπάν με νέα συστήματα γνωστά σαν ΒΑΤ (Biometric Automated Toolset) και HIDES (Handheld Interagency Identity Detection). Τα νέα αυτά εργαλεία μετατοπίζουν την ισορροπία του τρόμου, κάνοντας πιο επικίνδυνη την προσχώρηση στην Αλ Κάιντα, την παραμονή σε κρησφύγετα ή τις συναντήσεις με συνδέσμους.

Οι Ειδικές Δυνάμεις ενισχύουν παράλληλα τον πάντα εύθραυστο ιρακινό στρατό, καθώς αυτός αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο των επαρχιών στο νότιο Ιράκ. Οταν δωδεκαμελείς Ομάδες Α ενισχύονται με τοπικές δυνάμεις, διαπιστώνει κανείς μια εντυπωσιακή βελτίωση στις επιδόσεις τους. Μάλιστα η ζήτηση των ομάδων αυτών τελευταία έχει αυξηθεί σε βαθμό που η διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το πρόβλημα, όπως λένε οι διοικητές, παραμένει η πάντα χρονοβόρα εκπαίδευση των μαχητών των Ειδικών Δυνάμεων.

Στον αντίποδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι προσπάθειες των Περιφερειακών Ομάδων Ανασυγκρότησης (PRT), ύστερα από μια αργή εκκίνηση, άρχισαν να μπαίνουν στον ρυθμό. Στην περιοχή της Ρούσαφα και πάλι, μίλησα με καταστηματάρχες που ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους χάρη σε μικρά δάνεια των 5.000 δολαρίων, προερχόμενα από τις PRT. Στην επαρχία Ουαζίτ, νοτίως της Βαγδάτης, τα μέλη της Ομάδας εργάζονται σε αναπτυξιακά προγράμματα στην περιοχή των ελών. Στο Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, η PRT συνεργάζεται με τον τοπικό κυβερνήτη και το επαρχιακό συμβούλιο στον σχεδιασμό αρδευτικών έργων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ενθουσιασμός των επικεφαλής των PRT είναι μεταδοτικός. Ο Γουέιντ Γουίμς, επικεφαλής στην επαρχία Ουαζίτ, παράτησε τη δουλειά του στο γνωστό δικηγορικό γραφείο Williams & Connolly στην Ουάσιγκτον και γύρισε στο Ιράκ, όπου είχε υπηρετήσει ως πεζοναύτης. Του έλειψαν οι προκλήσεις και η αίσθηση της ικανοποίησης στο Ιράκ. Ο Σον Γουάντουπς, μέλος της PRT στην Τζαλαλαμπάντ, λέει ότι σε καμία δουλειά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα είχε τέτοια ελευθερία ή συναισθηματική και ηθική ανταμοιβή.

Με όλα αυτά δεν εννοώ βεβαίως ότι τα πάντα είναι ρόδινα στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Κάθε άλλο. Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αναστάτωσαν τη γαλήνη στις γειτονιές της Ρούσαφα, που έμοιαζε τόσο ασφαλής όταν την περπάτησα μια εβδομάδα νωρίτερα. Η ασφάλεια στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν είναι εύθραυστη, το χάος επιστρέφει με ένα και μόνο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Καθώς η Αμερική θα ατενίζει προς το 2009 και πέρα από αυτό, καλό θα ήταν να λάβει υπόψη της ότι το Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν ανταποκρίνονται στην έκφραση «Ολα ή τίποτε». Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν τώρα μη συμβατικά εργαλεία σε μη συμβατικούς πολέμους. Με το μίγμα αυτό σκληρής και ήπιας τακτικής ίσως να υπάρξει τρόπος να εδραιωθεί η σταθερότητα σε κατακερματισμένες κοινωνίες, χωρίς το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα -και χωρίς τον πολιτικό αντίκτυπο- μιας μακροχρόνιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»