Ο Ιερώνυμος νέος Αρχιεπίσκοπος (Ανανέωση)




Οι 74 Μητροπολίτες εξέλεξαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς λίγο πριν τη μία το μεσημέρι άναψε ο φανοστάτης της μητρόπολης Αθηνών, σημάδι ότι έληξε η διαδικασία εκλογής. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο οποίος έλαβε συνολικά 45 ψήφους, έναντι 27 του Σπάρτης Ευσταθίου, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία

Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου ήταν οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Κατά την πρώτη ψηφοφορία γα την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η οποία έληξε λίγο πριν τις 11.30π.μ., προηγήθηκε ο Θηβών Ιερώνυμος με 33 ψήφους, δεύτερος ήρθε ο Σπάρτης Ευστάθιος με 26 ψήφους ενώ με 7 ψήφους ισοψήφισαν ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος. Αμέσως ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος καθώς δεν επετεύχθη η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται των 50%+1, που μεταφράζεται σε 38ψήφους, κάτι που είναι απαραίτητο και στη δεύτερη.






Σχετικά θέματα






Η διαδικασία ξεκίνησε στη Μητρόπολη Αθηνών, κεκλεισμένων των θυρών, στις 9 το πρωί η εκλογική παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι εκλέκτορες - μητροπολίτες είναι 74, καθώς δεν προσήλθε ο μητροπολίτης Κιλκισίου, που κατέχοντας τα πρεσβεία θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να προεδρεύει της διαδικασίας. Χρέη προεδρεύοντος εκτελεί λοιπόν ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ. Απόντες είναι επίσης οι μητροπολίτες Μαρωνείας, Λαγκαδά και Γυθείου ενώ χηρεύουν οι μητροπόλεις Λευκάδας και Αττικής.

Στις αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν υπάρχει διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων. Εκλόγιμοι είναι όλοι οι Έλληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και οι προερχόμενοι από τις άλλες ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο για να γίνουν αρχιερείς. Συνολικά 450. Ωστόσο έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι οι παραπάνω τέσσερις Μητροπολίτες. Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc