«Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»





Tης Eλενης Mπιστικα

Είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχία Αθηνών, με τη σφραγίδα της υπευθυνότητας που χαρακτηρίζει τον Νομάρχη κ. Γιάννη Σγουρό, μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος μεθαύριο, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Ολη η ημέρα είναι αφιερωμένη στους Ελληνες Εβραίους που μαρτύρησαν και έπεσαν ηρωικά στο Ολοκαύτωμα. Η πολύπτυχη εκδήλωση ξεκινά, ώρα 12, στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα με κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, τους προέδρους Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος, την πρόεδρο των Ελλήνων Ομήρων Επιζώντων Ναζιστικών Στρατοπέδων, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον Νομάρχη Αθηνών, τον πρέσβη του Ισραήλ, εκπροσώπους κυβέρνησης της Ιταλίας, Ισπανίας, πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων και της κυβέρνησης. Στις 12.30 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και ακολουθεί ανάκρουση Εθνικού Υμνου και απόδοση τιμών από άγημα.

Το απόγευμα στις 18.30 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής προσέρχονται οι επίσημοι και στις 18.45 θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ψαλεί στην τελετή επιμνημόσυνη δέηση και θα αναφθούν κεριά στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, εκ των οποίων 67.000 Εβραίοι της Ελλάδος, θύματα του Ναζισμού. Θα προσφωνήσουν ο νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ομήρων Επιζώντων Ναζιστικών Στρατοπέδων κ. Μπέρι Ναχμία.

Η τελετή συνεχίζεται με αναγνώριση του ρόλου της Ισπανίας και της Ιταλίας στη διάσωση Εβραίων, με επίδοση τιμητικών διακρίσεων στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Bernardino L�on και στον εκπρόσωπο της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερο συγκινησιακό ενδιαφέρον έχουν οι μαρτυρίες διασωθέντων, όπως είναι η κ. Ραχήλ - Λόλα Αντζελ, διασωθείσα με τη βοήθεια των ισπανικών προξενικών αρχών και ο κ. Αρμάνδος Μοδιάνο, διασωθείς με τη βοήθεια των ιταλικών Προξενικών Αρχών. Στις 20.30 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο.

Ας σημειωθεί πως στο φουαγιέ της πλατείας του Μεγάρου, θα λειτουργήσει Εκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944: Προσωπικές Μαρτυρίες».

Η παγκοσμιοποίηση θέλει να άρει σύνορα και μίση, αλλά η Ιστορία διαφυλάσσεται μέσα από τη ζωντανή μνήμη...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»