-δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι?-

14/02/08 13:38
«Δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι;»
«Λάβρος» κατά Ευρώπης ο Πούτιν για το Κόσοβο με ευθεία αναφορά στο Κυπριακό

ΑΠΕ
Ψέμα κατά τον Πούτιν το επιχείρημα της Δύσης για τη μοναδικότητα της περίπτωσης του Κοσσυφοπεδίου
Μόσχα
Τελευταία ενημέρωση 17:27 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Επικίνδυνη για την ασφάλεια στην Ευρώπη η ανεξαρτησία του Κοσόβου, λέει η Ρωσία (12/2/2008)
Με ευθεία αναφορά στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα του Κόσοβου, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη, ανήθικη και παράνομη την αναγνώριση την πρόθεση αναγνώρισης της απόσχισης της νότιας σερβικής επαρχίας.

Η τελευταία ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον 1.000 δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο ήλθε στην τελική ευθεία της πορείας ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου με την 17η Φεβρουαρίου να προβάλλει εδώ και ημέρες ως η ημερομηνία μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Την επομένη της πιθανολογούμενης απόσχισης (18 Φεβρουαρίου) συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει μία γενική διακήρυξη για το μέλλον του Κοσόβου, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διατήρηση της σταθερότητας.

Είκοσι έως 22 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναμένεται να αναγνωρίσουν ταχύτατα την ανεξαρτησία. Τουλάχιστον πέντε -Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία- δεν θα κινηθούν άμεσα προς αναγνώριση, με τη Λευκωσία να έχει ήδη διαμηνύσει ότι ως θέση αρχής ουδέποτε θα το πράξει.

Στην πιο σκληρή επίθεση έως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας και προωθώντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει άλλα αυτονομιστικά κινήματα.

«Θα πω για μία ακόμη φορά με έμφαση ότι θεωρούμε πως η μονόπλευρη υποστήριξη στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ανήθικη και παράνομη. Είναι επαίσχυντη η προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε στην τελευταία, άκρως σημαντική ομιλία του, που δίνει το στίγμα της επερχόμενης ρωσικής διακυβέρνησης υπό τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Δεν θέλω να πω ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προσβάλλει οποιονδήποτε, αλλά για 40 χρόνια η βόρεια Κύπρος έχει πρακτικά ανεξαρτησία. Γιατί αυτή δεν την αναγνωρίζετε; Δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι που έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία ακόμη αναφορά στο θέμα του Κυπριακού από ρωσικής πλευράς.

Σε διεθνές φόρουμ προ ημερών ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβανόφ, πρώην υπουργός Αμυνας και ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει ότι μία μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Σε απάντηση στον Σ.Ιβανόφ είχε έλθει η δήλωση της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Μαρκουλλή ότι η Κύπρος δεν ανησυχεί από μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, για να έλθει αναπόφευκτα το θέμα του Κοσόβου στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν.Αναστασιάδη να επικρίνει την κυβερνητική στάση και να κρούει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στο Κυπριακό.

Στην ομιλία που παραχώρησε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «ψέμα» το επιχείρημα της Δύσης ότι το Κόσοβο αποτελεί μοναδική περίπτωση και επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η υποστήριξη της ανεξαρτησίας δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες περιοχές.

«Έχουμε την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία, και λένε ότι το Κόσοβο αποτελεί μοναδική περίπτωση» τόνισε αναφερόμενος στις τρεις αποσχισθείσες, φιλορωσικές, περιοχές στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας και της Μολδαβίας. «Δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες εκεί και όλοι το καταλαβαίνουν αυτό απόλυτα» είπε.

* Την περασμένη Κυριακή ο Σεργκέι Ιβανόφ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ακόμα και αν η Δύση αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο, η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τις προαναφερθείσες περιοχές.

Πέραν των προειδοποιήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην πιθανή ρωσική αντίδραση στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Δύση, διεμήνυσε όμως ότι η Ρωσία έχει έτοιμο σχέδιο.

«Αν κάποιος λάβει μια ανόητη, άνομη απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε παρόμοια. Δεν θα πιθηκίσουμε τη συμπεριφορά τους, αλλά φυσικά αυτό θα είναι ένα σήμα για μας και θα αντιδράσουμε σε τέτοια συμπεριφορά από τους εταίρους μας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας. Έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο και ξέρουμε τι θα πράξουμε» είπε.

Ακυρη κηρύσσει την ανεξαρτησία η Σερβία

Η Σερβία ανακήρυξε εκ προοιμίου άκυρη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο διαιρεμένος κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας συσπειρώθηκε την Πέμπτη και υιοθέτησε κείμενο, το οποίο κηρύσσει άκυρη και παράνομη την ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ταπείνωσή της από ένα 'κράτος-μαριονέτα' στο έδαφός της» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Λίγο μετά την υιοθέτηση του κειμένου ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, δηλώνοντας στους Σέρβους ότι η απόσχιση του Κοσόβου, την οποία η κυβέρνηση ουδέποτε θα αποδεχθεί, θα «γίνει πραγματικότητα σε λίγες ημέρες». Η δήλωση Κοστούνιτσα αποτελεί παραδοχή ότι η Σερβία δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει τις εξελίξεις.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος θα ζητήσει -τυπικά πλέον- να αποτραπεί η απόσχιση, επαναλαμβάνοντας ότι έρχεται σε παραβίαση του ψηφίσματος 1244 που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα.

Εντούτοις, στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση· η σερβική πλευρά θα εκθέσει τις απόψεις της για το Κόσοβο και οι εκπρόσωποι των χωρών μελών θα τοποθετηθούν επί του θέματος χωρίς να διεξαχθεί στο τέλος ψηφοφορία.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν σε μία έστω αόριστη έγκριση από τον ΓΓ του ΟΗΕ της δικαστικής-αστυνομικής αποστολής που θα σταλεί στο Κόσοβο, δεδομένου ότι το ρωσικό βέτο εμποδίζει το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Γενικός Γραμματέας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει τη νομιμότητα της αποστολής, υπό το βάρος της πίεσης της Μόσχας που τονίζει ότι υπονομεύεται το κύρος του ΣΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Pres

Comments

lornion said…
Διατηρώ περιέργεια για τις επιπτώσεις
Stelios Frang said…
Εγώ δεν κατάλαβα την αναφορά του στην Κύπρο. Θέλει δλδ. να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι το κατειλημμένο κομμάτι; Άλλο που δεν θα ήθελαν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι. Θα μπορούσε να αναφερθεί όμως ο Πούτιν στους Βάσκους της Ισπανίας, τους Σκωτσέζους της Βρετανίας κ.ο.κ. Φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε πάλι άσχημα με αυτά τα παιχνίδια.
lornion said…
είναι στ¨αλήθεια επικίνδυνα παιχνίδια και μόνο που λέγονται .-

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»