νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις/ d.welle

Ερντογάν προς τους Τούρκους μετανάστες - ‘μάθετε γερμανικά, αλλά διατηρήστε την εθνική σας ταυτότητα’: διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού

Νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις πυροδότησαν στη Γερμανία οι διαφιλονικούμενες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Αρένα της Κολωνίας. Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους συμπατριώτες του να μάθουν γερμανικά, αλλά παράλληλα να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και συνείδηση και να μην αφομοιωθούν. Άμεση ήταν η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και του συντηρητικού στρατοπέδου της Γερμανίας.



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η απάντηση της κ. Μέρκελ



Η Άνγκελα Μέρκελ διαφώνησε δημόσια με τον τούρκο πρωθυπουργό επιρρίπτοντάς του ότι δεν κατανοεί σωστά το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης που μεταξύ άλλων σημαίνει, όπως υπογράμμισε, να προσαρμόζεται κανείς στον τρόπο ζωής της χώρας υποδοχής. Στο θέμα αναφέρθηκε και η γερμανίδα υπουργός Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Μαρία Μπέμερ: «Με τις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν επανέφερε παλιούς φόβους. Θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές ότι δεν μιλάμε για αφομοίωση, η συζήτηση αυτή ανήκει στο χθες. Το θέμα μας είναι η κοινωνική ενσωμάτωση και αυτό θα πρέπει το καταλάβει και ο τουρκικός πληθυσμός. Ενσωμάτωση σημαίνει ισότιμη συμμετοχή, σημαίνει επίσης να πει κανείς ΄ναι΄ στη Γερμανία και στις αξίες της».



Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της χαιρέτισε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η μακροχρόνια παραμονή σε μία χώρα προϋποθέτει το να προσαρμόζεται κανείς και στον τρόπο ζωής αυτής της χώρας. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η εκμάθηση της γερμανικής είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.



Ίδρυση τουρκικών σχολείων και ΑΕΙ;



Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για την ίδρυση τουρκικών σχολείων και πανεπιστημίων στη Γερμανία. Στο θέμα αυτό έσπευσε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Το καλύτερο είναι να μεγαλώνουν τα παιδιά σε δίγλωσσο περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από νωρίς τις δύο γλώσσες, τα τούρκικα όμως δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν τα γερμανικά γιατί σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά αυτά δεν θα έχουν αργότερα ευκαιρίες στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στη γερμανική αγορά εργασίας. Μπορούμε να απασχολήσουμε τούρκους καθηγητές στη Γερμανία, αλλά το σημαντικότερο είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ να μαθαίνουν γερμανικά».



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



Σε θετική αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν προχώρησε την ίδια ώρα η πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ, η οποία υπογράμμισε ότι ο κ. Ερντογάν «είναι ο πρώτος τούρκος πρωθυπουργός που κάλεσε τους συμπατριώτες του να μάθουν γερμανικά». Επίσης, όπως είπε, «με την επίσκεψή του κατάφερε να κατεβάσει τους τόνους μετά την τραγωδία στο Λούντβιγκσχάφεν».



«Έχει νόημα η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;»



Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού πυροδότησαν εκ νέου τη συζήτηση γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χούμπερ, εμφανίστηκε ως θιασώτης του τουρκικού εθνικισμού επί γερμανικού εδάφους. «Θα πρέπει να εξετάσουμε τώρα εάν υπό αυτές τις συνθήκες έχει νόημα η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μπέκσταιν ο οποίος είπε ότι ο Ερντογάν τοποθετεί την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό πάνω από τον γερμανικό.



Ο επικεφαλής του Κεντρικού Ισλαμικού Συμβουλίου στη Γερμανία Αλί Κιζιλκάγια πάντως, έσπευσε να υπερασπιστεί τον τούρκο πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «η απόρριψη της αφομοίωσης δεν συνιστά αντίφαση προς την ενσωμάτωση, το αντίθετο μάλιστα».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc