Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

HERALD TRIBUNE

Ο Πούτιν ισχυροποιείται

Η κληρονομιά του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συζητηθεί πολύ μέχρι σήμερα. Την περασμένη Παρασκευή εκφώνησε ομιλία, καλώντας τον ρωσικό λαό να θυμηθεί πόσο τραγική ήταν η κατάσταση στη Ρωσία πριν εκείνος αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ετσι τουλάχιστον ερμήνευσε την ομιλία του Ρώσου προέδρου η εφημερίδα «Πράβντα». Ομως, η πραγματική κληρονομιά του Πούτιν δεν χρειάζεται τις ερμηνείες και τα τσιτάτα της «Πράβντα». Σε λιγότερους από τρεις μήνες, ο πρόεδρος σχεδιάζει να παραδώσει την προεδρία στον εκλεκτό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω μιας υποτίθεται δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. Και η περίεργη παράνοια και εκδικητικότητα του Πούτιν είναι πλέον παντού, κυρίως όμως στις παγωμένες περιοχές της Ρωσίας, εκεί όπου ο πλουσιότερος, έως πρόσφατα, Ρώσος υπήκοος, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, βρίσκεται φυλακισμένος. Τώρα, η κυβέρνηση πιέζει προκειμένου να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες, οι οποίες ενδέχεται να προσθέσουν δύο ακόμη δεκαετίες στην ήδη επιβληθείσα ποινή του Χοντορκόφσκι και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εισαγγελείς πίεσαν απάνθρωπα τον βαριά ασθενή πρώην δικηγόρο του Χοντορκόφσκι, Βασίλι Αλεξανιάν, να καταθέσει εναντίον του με αντάλλαγμα την παροχή ιατρικής φροντίδας. Ο Αλεξανιάν πάσχει από έιτζ. Την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από απεργία πείνας του Χοντορκόφσκι οι Αρχές των φυλακών αποφάσισαν τελικά να μεταφέρουν τον δικηγόρο σε κλινική. Συμβαίνουν πολλά στη Ρωσία, αλλα το Κρεμλίνο έχει πάντα τις δικές του εξηγήσεις: κοιτάξτε πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα παλιά, το πιο σημαντικό είναι η αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας... Ομως, αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την αδιαφορία απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία, τη συστηματική εξόντωση των αντιπάλων, τη φίμωση όσων ασκούν κριτική και την επιστροφή στο κράτος μεγάλων και ανθηρών επιχειρήσεων. Σε πέντε χρόνια, το κράτος αύξησε το μερίδιό του στο χρηματιστήριο από 24 σε 40%. Αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

LA REPUBBLICA

Η Αμερική και το Γκουαντάναμο

Υπό κανονικές συνθήκες η αμερικανική Δικαιοσύνη κινείται με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες, αλλά ασφαλώς το Γκουαντάναμο είναι κάτι για το οποίο έτσι και αλλιώς η Αμερική δεν είναι υπερήφανη. Τόσο από διοικητική άποψη, βρίσκεται σε κουβανική επικράτεια, όσο και από ηθική άποψη, η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί το Γκουαντάναμο ξένο σώμα.

THE NEW YORK TIMES

Πλήγμα στην εικόνα των ΗΠΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να παραπέμψει σε δίκη ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων έξι κρατουμένους στο Γκουντάναμο της Κούβας και μάλιστα να επιδιώξει την επιβολή της θανατικής ποινής, προδίδει τα αμερικανικά ιδεώδη και παράλληλα αποτελεί κάκιστη στρατηγική. Αντί οι δίκες να είναι αυτό που θα ’πρεπε να είναι -πρότυπο απονομής δικαιοσύνης- θα διεξαχθούν κάτω από περίεργες διαδικασίες, οι οποίες προσβάλλουν τη βασική αρχή των ΗΠΑ περί δίκαιης δίκης. Η αρνητική προσοχή την οποία θα προκαλέσουν, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Αμερικής στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμη. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ και οι πέντε συνεργάτες του ενδέχεται να ευθύνονται για τρομερές πράξεις. Αν καταδικαστούν, θα φυλακιστούν διά βίου, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σύμφωνα με όλες τις νόμιμες δικαστικές διαδικασίες. Αν μάλιστα επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, η θανατική ποινή, η οποία δεν είναι δημοφιλής στον κόσμο, το μόνο που θα συμβεί, είναι να ενταθούν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

FINANCIAL TIMES

Μια αποτυχημένη δίκη...

Η απόφαση των αμερικανικών αρχών να προσαγάγουν στο ειδικό δικαστήριο έξι ύποπτους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ηχεί σαν έναρξη μιας δίκης που ήδη από τώρα απέτυχε και δυσφημίστηκε. Αντ’ αυτού θα έπρεπε να τύχουν κανονικής δίκης ενώπιον αμερικανικού τακτικού δικαστηρίου. Η εμμονή της κυβέρνησης Μπους να επιβάλλει ειδικό σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στους υπόπτους για τρομοκρατία πέραν των αμερικανικών νόμων δεν συνιστά μόνον ηθικό έγκλημα, αλλά παταγώδη αποτυχία της Δικαιοσύνης και εντυπωσιακή παρέμβαση της πολιτικής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»