απο το ΕΘΝΟΣ

Η βόμβα Σημίτη για ΕΕ - Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Βαρυσήμαντη ήταν η παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη το βράδυ για τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με ομιλία του στο Κέμπριτζ. Αν και υποβαθμίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης, λόγω της σύμπτωσης την ίδια μέρα με την κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δεν πρέπει επ ουδενί να περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Ο Κ. Σημίτης τόλμησε να κάνει αυτό που κανένας πολιτικός πρώτης γραμμής δεν έχει τολμήσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία: να υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ! Ο τέως πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ενός πλαισίου ειδικών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας αντί της ένταξης, αποστασιοποιούμενος από το δικομματικό δόγμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, βάσει του οποίου η Αθήνα έχει καταστεί σημαιοφόρος της τουρκικής ένταξης στους κόλπους της ΕΕ επειδή δήθεν αυτό συμφέρει την Ελλάδα.



«Είμαι της γνώμης να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Αν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην ΕΕ», τόνισε ο Κ. Σημίτης και συνέχισε: «Η καλύτερη λύση κατά την άποψή μου είναι το πλαίσιο των ειδικών σχέσεων με την Τουρκία και μέσα από τις ειδικές σχέσεις και η Ελλάδα μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η παρέμβαση του Κ. Σημίτη, όπως άλλωστε το ανέφερε και ο ίδιος, εντάσσεται στο πλαίσιο των εξελίξεων σε ηγετικό ευρωπαϊκό επίπεδο και δη στις θέσεις που εκφράζουν δημόσια το Παρίσι και το Βερολίνο. Δύο μόλις 24ωρα νωρίτερα, από το βήμα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχαν επαναλάβει από κοινού την αντίθεσή τους στην τουρκική ένταξη, σκληραίνοντας ύστερα από αρκετό καιρό (ιδίως στην περίπτωση της Μέρκελ) τις δημόσιες θέσεις τους.

«Θέλω να είμαι φίλος της Τουρκίας, αλλά δηλώνω ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη, πολύ απλά διότι επεκτείνεται στη Μικρά Ασία», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Σαρκοζί και συνέχισε: «Πριν σκεφτούμε τα κράτη που δεν είναι στην Ευρώπη, πρέπει να σκεφτούμε τα κράτη που ανήκουν ήδη σε αυτήν. Δεν μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα. Ολα τα γειτονικά προς την Ευρώπη κράτη δεν έχουν προορισμό να ενταχθούν στην ΕΕ. Αν διευρύνουμε την ΕΕ επ αόριστον, τότε θα σκοτώσουμε την πολιτική Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μέρκελ: «Ενα πράγμα συνδέει την Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα (σ.σ.: το κόμμα του Σαρκοζί) και την Ενωση των Χριστιανοδημοκρατών (σ.σ.: το κόμμα της Μέρκελ) και αυτό είναι πως και τα δύο κόμματα θέλουν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μια ισότιμη ένταξη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.Υπό το φως των δηλώσεων αυτών δεν έχει φυσικά καθόλου άδικο ο Κ. Σημίτης, όταν επισήμανε στην ομιλία του: «Η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα έχει πληθυσμό 100 εκατομμύρια, θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της ΕΕ και θα έχει φυσικά τις περισσότερες ψήφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα είναι μια ιδιόρρυθμη κατάσταση, την οποία δεν βλέπω να αποδέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες».

Εχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τη συζήτηση στην Ελλάδα για ειδική σχέση ΕΕ - Τουρκίας και όχι ένταξη την ανοίγει ο Κώστας Σημίτης. Οχι μόνο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «εθνικιστικές παρεκκλίσεις», αλλά και ως πρωθυπουργός είναι αυτός που τον Δεκέμβριο του 1999, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, αποδέχτηκε την παραχώρηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το γεγονός ότι αλλάζει ριζικά άποψη τώρα σημαίνει ότι έχει αντιληφθεί πως έχει αλλάξει το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον.

Ο Κ. Σημίτης είναι ισχυρογνώμων πολιτικός. Δεν αλλάζει απόψεις εύκολα. Επομένως, η αλλαγή της θέσης του σε ένα τόσο κρίσιμο για τη χώρα μας ζήτημα είναι απόρροια πολύ σοβαρών αλλαγών που έχει διαπιστώσει στους ηγετικούς κύκλους της Ευρώπης.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας οφείλουν να προβληματιστούν πολύ σοβαρά γύρω από το θέμα αυτό. Εντελώς ανώφελη ήταν, λοιπόν, η σπουδή της Χ. Τρικούπη να δηλώσει εσπευσμένα ότι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στη στρατηγική που διαμόρφωσε και υλοποίησε σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία και τον τελικό στόχο της ένταξης της Τουρκίας». Οταν ολόκληρη η Ευρώπη προβληματίζεται, η φιλοτουρκική αδιαλλαξία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί προτέρημα.

ΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Καιρός να αρχίσει σοβαρή συζήτηση

Ανεκτίμητη υπηρεσία προσέφερε με την παρέμβασή του ο Κ. Σημίτης. Επιτέλους, κάποιος πολιτικός έπρεπε να πάρει την ευθύνη να θέσει σε σοβαρή συζήτηση και στη χώρα μας το θέμα της ένταξης ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ.Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πάσχει από ένα απίστευτο σύνδρομο επίδειξης φιλοτουρκισμού στο θέμα της τουρκικής ένταξης, νομίζοντας μάλιστα ότι έτσι αποσπά από τους Ευρωπαίους εύσημα «καλής συμπεριφοράς» σε αντίθεση με τη γραμμή που τηρούσε έναντι της Αγκυρας ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ούτε που έχουν πάρει χαμπάρι οι πολιτικοί μας την αρνητική τροπή των συζητήσεων στην Ευρώπη αναφορικά με την τουρκική ένταξη - για λόγους φυσικά εντελώς άσχετους με τα Ελληνοτουρκικά. Κάποιος έπρεπε να εισαγάγει στη συζήτηση και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και ο Κ. Σημίτης το έκανε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»