Ωρα αποφάσεων στην Αθήνα /Καθημερινή.

Ωρα αποφάσεων στην Αθήνα
Στις επαφές Μπακογιάννη κατέστη σαφές ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στη διπλή ονομασία για ΠΓΔΜ

Της Δωρας Αντωνιου

Το σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση της διπλής ονομασίας για τα Σκόπια έλαβε από τις επαφές της στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν ικανοποιεί την Αθήνα, καθώς συνεπάγεται μια σύνθετη ονομασία, κοινά αποδεκτή, για τους διεθνείς οργανισμούς και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τη συνταγματική ονομασία για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ και τις διμερείς σχέσεις.

Στις πολύωρες και εξαντλητικές συνομιλίες με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια λύση είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα, ωστόσο, η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για την προώθησή της δεν φάνηκε να κάμπτεται. Ανάλογες συστάσεις, για αποδοχή αυτής της λύσης, έγιναν από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κοντολίζα Ράις και προς τον Σκοπιανό ομόλογό της κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι. Αυτό που επίσης ζήτησε η ελληνική πλευρά, αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι πρόκειται να ικανοποιηθεί, ήταν οι ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, και να υιοθετήσουν στις διμερείς σχέσεις τη νέα σύνθετη ονομασία που θα συμφωνηθεί. Εάν εξασφαλιζόταν ανάλογη δέσμευση των ΗΠΑ, η Αθήνα θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να υποβάλει αντίστοιχο αίτημα και προς τους εταίρους στην Ε.Ε. αλλά και προς τρίτες χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Δεν υπήρξε συμφωνία ούτε προς το έτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς, να περιληφθεί σχετική σύσταση από τον κ. Μάθιου Νίμιτς προς όλες τις χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ τη σύνθετη ονομασία που θα συμφωνηθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης, κατά την έλευση του κ. Νίμιτς στις 19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Αναμένεται ότι ο ειδικός μεσολαβητής θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα, με πιθανότερο το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», διευκρινίζοντας ότι η ΠΓΔΜ διατηρεί τη συνταγματική ονομασία στο εσωτερικό και την ευχέρεια να τη χρησιμοποιεί στις διμερείς σχέσεις.

Ερώτημα, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις, είναι η στάση που θα κρατήσουν τα Σκόπια απέναντι σε μια τέτοια πρόταση. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας συνεχίζουν να υιοθετούν αδιάλλακτη στάση, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και η δυνατότητα ελιγμών είναι περιορισμένη, καθώς η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι εφόσον αναγκαστεί να απορρίψει την πρόταση για λύση και στη συνέχεια καταφύγει σε βέτο εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, αλλά και άλλων μελών της Συμμαχίας, που επιθυμούν την ομαλή ολοκλήρωση της διεύρυνσης.

Comments

lornion said…
Δηλαδή , κατά την ιστορική ορολογία, ο Τίτο εβάπτισε,ο Γκλιγκόροφ ανέδειξε την ύπαρξη του κρατιδίου και η Αμερικανική πολιτική επέβαλε το όνομα .Οι ενστάσεις της Ελλάδας μπήκανε στο καλάθι των αχρήστων . Μήπως είναι καιρός ν¨αρχίσουμε να μη συμφωνούμε ?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc