Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE DAILY STAR

Tα λάθη των πρώτων χρόνων

Την περασμένη εβδομάδα, ηγετικές θρησκευτικές προσωπικότητες των σιιτών και των σουνιτών συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης μαζί με μουσουλμάνους ηγέτες από τον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο με ένα και μοναδικό στόχο: να επισημάνουν τον κίνδυνο που υποκρύπτεται πίσω από την έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων που εκπροσωπούν τις διαφορετικές μουσουλμανικές σέκτες. Πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι επρόκειτο απλώς για συμβολική πρωτοβουλία. Αλλά όταν βρισκόμαστε μπροστά σε θέματα πίστης, η δύναμη του συμβολισμού δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Θα χρειαστεί να παρέλθουν χρόνια για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ τα πρώτα χρόνια της εισβολής. Αλλά οι Ιρακινοί θρησκευτικοί ηγέτες με τη βοήθεια πολλών πανεπιστημιακών συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια λιγότερο δηλητηριώδης ατμόσφαιρα, στα όρια της οποίας ο ιρακινός λαός μπορεί να ξαναβρεί την κοινή του ταυτότητα και τον κοινό του στόχο.

BOSTON GLOBE

Το Νταβός ενώνει

Το Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, πολύ συχνά φέρνει κοντά πολιτικούς που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον. Τον περασμένο μήνα στο ελβετικό χωριό, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζ. Χαλιλζάντ κάθησε στο ίδιο πάνελ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Μοτακί. Ο Λευκός Οίκος εκνευρίστηκε, βεβαίως. Ο πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν και το να δει έναν στενό του συνεργάτη να κάθεται δίπλα στον «εχθρό» δεν ήταν ό,τι καλύτερο γι' αυτόν. Εμοιαζε με προδοσία. Ο πρεσβευτής έσπευσε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν χωριστές συνομιλίες και χειραψίες, απλώς μια συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν τιμά κανένα το γεγονός ότι ένας πρώην διπλωμάτης στην Καμπούλ και τη Βαγδάτη χρειάζεται να απολογείται, αλλά μήπως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμέτωπισης του Ιράν; Σε ένα άλλο πάνελ, πάλι στο Νταβός, ο πρόεδρος του Πακιστάν Π. Μουσάραφ εμφανίστηκε σε απόσταση αναπνοής από τον Αφγανό πρόεδρο Καρζάι. Και οι δύο μίλησαν μπροστά στις κάμερες και πίσω από αυτές, αλλά με ένα στυλ που προκάλεσε πολλές απορίες. Και οι δύο θεωρούνται σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά μάλλον ο ένας δεν μπορεί να αντέξει τον άλλον. Και οι δύο, ωστόσο, εκπροσωπούν την προβληματική αμερικανική πολιτική. Αν και διατείνονται ότι είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες, ο Καρζάι έριξε όλα τα βάρη στην εξέγερση των Ταλιμπάν που δρουν στα ασφαλή κρησφύγετα του Πακιστάν, ενώ ο Μουσάραφ δήλωσε ότι για όλα φταίει το Αφγανιστάν. Ο λόγος για τον οποίον ο Μουσάραφ μετέβη στο Νταβός ήταν για να εξασφαλίσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, πιστεύοντας ότι ο κόσμος οφείλει να κρίνει τη χώρα του με βάση το καλώς έχειν των πολιτών και όχι με τον δυτικό ορισμό της δημοκρατίας. Από τη δική του πλευρά ο Καρζάι, ο οποίος δεν διαθέτει τις διοικητικές ικανότητες του Μουσάραφ αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε δεινή θέση με χαλαρή εξουσία και δυσαρεστεί τους συμπολίτες του που τον θεωρούν πολιτικά ανίσχυρο. Παρ' όλα αυτά δεν του λείπει η νομιμότητα, εν αντιθέσει με τον Μουσάραφ που χρησιμοποιεί... δικούς τρόπους για να παραμένει στην εξουσία. Στο Νταβός, η συμπεριφορά των δύο ηγετών κατέδειξε το πόσο ισχνή είναι τελικά η αμερικανική πολιτική, σε περιοχές όπου η δημοκρατία δεν έχει κάνει την εμφάνισή της.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Επικράτησε η λογική

Με την επανεκλογή του Μπόρις Τάντιτς τόσο η Σερβία, όσο και η Δύση απέφυγαν πολλά δεινά, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Ο παλιός και νέος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι τα εκατομμύρια που θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας θα προέλθουν από τις Βρυξέλλες και όχι από τη Μόσχα. Προτεραιότητα αποτελεί τώρα η ενσωμάτωση της Σερβίας στις ευρωπαϊκές δομές. Αρχής γενομένης από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στα σερβικά προϊόντα και τη σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών προϋποθέσεων για την έκδοση Βίζας.

BADISCHE ZEITUNG

Συλλογική τιμωρία

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να διερωτηθούν αν έχει τελικά νόημα η συλλογική τιμωρία μιας ολόκληρης χώρας, επειδή η πολιτική ηγεσία της δεν διαθέτει την απαραίτητη σταθερότητα για να εκδώσει τέσσερις καταζητούμενους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόσωπα όπως ο στρατηγός Μλάντιτς πρέπει να τιμωρηθούν. Η άρνηση ωστόσο της Ε.Ε να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με τη Σερβία για τον λόγο αυτό είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγική.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»