Ο αιρετικός Ρεπουμπλικανός./kathimerini


Tου Aθανασιου Ελλις

Είναι Ρεπουμπλικανός αλλά κατηγορεί ευθέως τον Τζορτζ Μπους για την εμπλοκή της Αμερικής στον εφιάλτη του Ιράκ, που όχι μόνο πλήττει την εικόνα της χώρας διεθνώς, αλλά απειλεί και την οικονομία λόγω των τεραστίων ελλειμμάτων. Καταγγέλλει την «κατάληψη» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τους νεοσυντηρητικούς και κατονομάζει τους Τσένι, Γούλφοβιτς και Περλ ως ηθικούς αυτουργούς. Στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης τόλμησε να υποστηρίξει ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της αμερικανικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Οι άλλοι υποψήφιοι αντέδρασαν έντονα, αλλά ξαφνικά αυτός ο ευγενικός 73χρονος πρώην γυναικολόγος και βουλευτής από το Τέξας έγινε ο πιο γνωστός Ρεπουμπλικανός επικριτής του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Ρον Πολ ήταν ο μόνος από τους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους που δεν πέτυχε νίκη τη Σούπερ Τρίτη. Εχει, όμως, απροσδόκητη απήχηση ιδιαίτερα στη νεολαία, εξασφαλίζοντας ποσοστά που κυμαίνονται έως και 10%. Με προτάσεις που τον θέτουν εκτός των βασικών αρχών που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αντλεί την κύρια δύναμή του από το Διαδίκτυο όπου έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Τη δεκαετία του ’90 ήταν από τους λίγους που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Περσικού. Το ίδιο έκανε λίγα χρόνια αργότερα και για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι φιλελεύθερος στη σκέψη. Κάθε άλλο. Υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν μπορεί να καθοδηγείται από ανθρωπιστικές ευαισθησίες και δηλώνει ότι η Αμερική δεν έχει λόγο να εμπλακεί στο Νταρφούρ. Πιστεύει στον απομονωτισμό και τάσσεται κατά της επικύρωσης του Δικαίου της Θάλασσας από τις ΗΠΑ. Ανθρωπος συντηρητικός και θρησκευόμενος, επικρίνει τους ευαγγελιστές για την «ανεξήγητη υποστήριξή τους στον προληπτικό πόλεμο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι διδάχθηκα ως Χριστιανός». Παρότι πιστεύει στην «εξάπλωση των αμερικανικών αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας» είναι αντίθετος στην υλοποίηση του στόχου διά της βίας.

«Προειδοποιεί» ότι οι αυτοκρατορίες καταρρέουν υπό το βάρος του τεράστιου κόστους που γεννά η προσπάθεια αυτοσυντήρησής τους και φέρνει ως παράδειγμα την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, προβλέποντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Αμερική αν συνεχίσει να παρεμβαίνει παντού. Υποστηρίζει την απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, τον τερματισμό όλης της εξωτερικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη, την αποχώρηση από τη χερσόνησο της Κορέας, θεωρώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και μιλά για απεμπλοκή από τη Λατινική Αμερική και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με το Δυτικό Ημισφαίριο στη βάση καθαρά εμπορικών συναλλαγών.

Για πολλούς η υποψηφιότητά του είναι γραφική. Είναι, όμως, ο μόνος Ρεπουμπλικανός ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια λέει κάποιες ωμές αλήθειες. Η αιρετική του παρουσία ενοχλεί και πολλές θέσεις του είναι ακραίες. Ομως, τολμά να πει πράγματα που πρέπει να ακουσθούν, και με τον τρόπο του συμβάλλει σε έναν υγιή προβληματισμό.


Comments

lornion said…
This comment has been removed by the author.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»