Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση στην Τεχεράνη /kathimerini


Ανησυχία για την εκτόξευση ιρανικού πυραύλου

Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ

Αυστηρότερη στάση έναντι της Τεχεράνης φαίνεται να υιοθετεί η Μόσχα, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος εξέφρασε για πρώτη φορά με σαφή τρόπο τις υποψίες του Κρεμλίνου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αφορμή στάθηκε η εκτόξευση, την περασμένη Δευτέρα, ιρανικού πυραύλου, ο οποίος πρόκειται, σύμφωνα με την Τεχεράνη, να μεταφέρει στο Διάστημα ιρανικής κατασκευής ερευνητικό δορυφόρο τον επόμενο χρόνο.

Σχολιάζοντας την εκτόξευση, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ δήλωσε ότι «γεννάει ανησυχίες σε μας και σε άλλους» και ότι «δημιουργεί υποψίες για το Ιράν, ενδεχόμενη επιθυμία του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «πύραυλοι με αυτό το βεληνεκές αποτελούν συνιστώσες παρόμοιων (πυρηνικών) συστημάτων».

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή «ατυχή» την εκτόξευση, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα. Πολύ περισσότερο οδυνηρή για την Τεχεράνη είναι, όμως, η διαγραφόμενη μεταστροφή της Ρωσίας, η οποία λειτουργεί μέχρι τώρα ως κυματοθραύστης των αμερικανικών πιέσεων για αυστηρότερες κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συνεργάζεται με το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Μπουσέρ. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που επισκέφθηκε το Ιράν, ύστερα από την παρουσία του Στάλιν στην ιστορική διάσκεψη της Τεχεράνης, μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ βλέπει να πυκνώνουν οι γραμμές των πολιτικών αντιπάλων του εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαρτίου. Εκτός από τους μεταρρυθμιστές, ο Αχμεντινετζάντ έχει να αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση εκ των ένδον, από το συντηρητικό στρατόπεδο. Ηδη, έχει συγκροτηθεί εκλογική συμμαχία η οποία στηρίζεται από τρεις ισχυρούς πολιτικούς, γνωστούς για τις συντηρητικές απόψεις, αλλά και για τον πραγματισμό τους: Τον δήμαρχο της Τεχεράνης και αντίπαλο του Αχμεντινετζάντ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, Μοχάμεντ Μπάκερ Καλιμπάφ, τον πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μόχσεν Ρεζάιε και τον μέχρι προ τινος επικεφαλής των πυρηνικών διαπραγματευτών του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

Παίρνοντας δημόσια αποστάσεις από τον Ιρανό πρόεδρο, ο Λαριτζανί δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του γιατί είχε «ιδεολογικές διαφωνίες» με τον Αχμεντινετζάντ για το πυρηνικό πρόγραμμα. Εξαπέλυσε, δε, πυρά κατά της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο Λαριτζανί διεκδικεί βουλευτική έδρα στις εκλογές και διατηρεί ισχυρή επιρροή, ως εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας των μεταρρυθμιστών, Αμπντουλά Νασερί, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού υποψηφίων από το υπουργείο Εσωτερικών. Ενδεικτική της ευρύτητας των αντιδράσεων απέναντι στον Αχμεντινετζάντ είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων πρώην προέδρων, του συντηρητικού, αλλά πραγματιστή Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί και του μεταρρρυθμιστή Μοχάμεντ Χαταμί, αλλά και του πρώην προέδρου της Βουλής Μεχντί Καρουμπί, με αντικείμενο την από κοινού αντιμετώπιση των αποκλεισμών υποψήφιων βουλευτών. Πάντως, το ενιαίο μέτωπο των τριών δεν εμπόδισε το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο Επίβλεψης να αποκλείσει από τις εκλογές πολλές γνωστές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του 39χρονου Αλί Εσραγί, εγγονού του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή - πατέρα της ισλαμικής δημοκρατίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»