«Μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ για Siemens


Ο Μαλέσιος αποποιείται ευθυνών και «δείχνει» Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδη για το C4Ι

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Νέο κύκλο έντονων εσωκομματικών αναταράξεων προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η υπόθεση Siemens στο σκέλος της που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Χθες, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλέσιος με δήλωση εμφανίσθηκε να αρνείται κάθε ουσιαστική εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, «φωτογραφίζοντας» ως αποκλειστικούς χειριστές της υπόθεσης τους τότε υπουργούς Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου και Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει πως το υπουργείο Αμυνας είχε μόνο τυπική συμμετοχή στη διαπραγμάτευση ώστε να αξιοποιηθεί το θεσμικό του πλαίσιο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της προμήθειας. Παράλληλα, «κύκλοι» προσκείμενοι στον κ. Χρυσοχοΐδη σημείωναν πως ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, «ό,τι είχε να πει το είπε, και πάγια θέση του παραμένει όλα να έλθουν στο φως». Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί πως και επί ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια επί Ν.Δ. οι αρμοδιότητες για τα τεχνικά και οικονομικά θέματα του υπουργείου εκχωρούνται στον εκάστοτε υφυπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ειδικότερα, στη δήλωση που εξέδωσε χθες, ο κ. Μαλέσιος, αφού προειδοποιεί ότι «δεν θα ξαναγίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος» και η «Ιφιγένεια» της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής», παραπέμπει σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 23.1.2003. Από τη συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με τον κ. Μαλέσιο, προκύπτει ότι «το υπουργείο Αμυνας έπαψε να είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την εκτέλεση του διαγωνισμού». Η εν λόγω απόφαση αναφέρει πως «Το ΚΥΣΕΑ εξουσιοδοτεί το υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον καθένα συμμετέχοντα στο διαγωνισμό».

Μάλιστα, ο κ. Μαλέσιος κλείνει την επιστολή του με αιχμές, τονίζοντας: «Το ασφαλέστερο κριτήριο για να αποτιμήσει κανείς το ήθος και την εντιμότητα ενός πολιτικού είναι η πίστη του στη διαφάνεια και στη νομιμότητα. Είναι όμως, κυρίως η ίδια του η ζωή. Δηλαδή τι είχε πριν μπει στην πολιτική και τι έχει μετά την αποχώρησή του από τα δημόσια αξιώματα. Πώς ζούσε και πώς ζει».

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα η υπόθεση του C4I άρχισε να «τρέχει» από τον Απρίλιο του 2002, ενώ σε πρώτη φάση η Διϋπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε αποφασίσει «τη διενέργεια του διαγωνισμού για τα Ολυμπιακά Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφαλείας (συστήματα C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας) από το υπουργείο Αμυνας». Αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση Ζήμενς, σχετικά με επικείμενους κυβερνητικούς χειρισμούς χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Το θέμα ετέθη κατά την ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Εκοφίν, από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Δραγασάκη. -Δεν θα απαντήσω σε άσχετα με την ημερήσια διάταξη θέματα, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, παραπέμποντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»