ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 01.09.2014 : 06:24 Κλείνει η διαπραγματευτική γραμμή για το Παρίσι ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Κλείνει η διαπραγματευτική γραμμή για το Παρίσι

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου δύο φορές σήμερα για να «κλείσει» η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ενόψει των συζητήσεων στο Παρίσι.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τις τελευταίες πινελιές πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για Παρίσι, βάζει σήμερα η κυβέρνηση. Στον απόηχο των δηλώσεών του στους New York Times με τις οποίες καλούσε την τρόικα να μην επιμείνει στη δημοσιονομική προσαρμογή και να δώσει χώρο στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου δύο φορές σήμερα για να «κλείσει» η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ενόψει των συζητήσεων στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας.
Το μεσημέρι ο κ. Χαρδούβελης θα συμμετέχει σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλου. Λίγες ώρες αργότερα, και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συγκεντρωθούν όλοι οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι για να οριστικοποιηθούν τα όρια των ελληνικών θέσεων έναντι των απαιτήσεων της τρόικας.
Το πρόγραμμα στο Παρίσι είναι βαρύ, δεδομένου ότι μέσα σε ουσιαστικά δύο ημέρες θα πρέπει να γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις των επικεφαλής της τρόικας με 5 Ελληνες υπουργούς. Την Τρίτη το πρωί αναχωρεί το οικονομικό επιτελείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών (φετινός προϋπολογισμός, δημοσιονομικό κενό 2015, χρηματοδοτικό κενό κλπ), ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και το θέμα των φοροελαφρύνσεων.
Προτεραιότητα έχει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο και ακολουθούν οι προτάσεις για μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον ΦΠΑ. Επίσης, υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και ο αριθμός των δόσεων για τις ρυθμίσεις προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Την Τετάρτη θα υπάρξει μπαράζ συναντήσεων μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Την Πέμπτη αναμένεται να γίνει ακόμα μία συνάντηση της τρόικας με τον κ. Χαρδούβελη ώστε να γίνει μία σύνοψη των συζητήσεων και η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Euroworking Group στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και θα γίνει μία εκτενής παρουσίαση από την τρόικα των συζητήσεων στο Παρίσι και της κατάστασης του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα θα επεξεργαστεί τις ελληνικές θέσεις και ο κ. Χαρδούβελης θα λάβει την πρώτη αντίδραση στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα μέσα του μήνα και μετά αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα για να ξεκινήσει ο έλεγχός της και τότε είναι που θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»