γερμανικός τύπος Λήξαν το ζήτημα των επανορθώσεων


 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Γερμανικός τύπος: Λήξαν το ζήτημα των επανορθώσεων

DW
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που επανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την Τρίτη, αναφέρεται μερίδα του γερμανικού τύπου σήμερα.
Για απόρριψη των ελληνικών αξιώσεων κάνει λόγο η γερμανική Bild, σχολιάζοντας πως «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης»,
Η Handelsblatt ξεκαθαρίζει πως «η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν», ενώ το περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει : «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».
Tη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, μέσω της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και το διακομματικό πόρισμά της, είχε ανακινήσει από την Άρτα, ο Αλ. Τσίπρας την Τρίτη.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Θα κινηθούμε μέχρι τέλους, πρώτα διπλωματικά και στη συνέχεια νομικά αν χρειαστεί. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία του δεν ξεχνά και τα εγκλήματα πόλεμου και τις σφαγές, απαιτεί την έμπρακτη αναγνώριση τους, έστω και με καθυστέρηση 76 ετών... Είναι χρέος μας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν κατά των ναζί»

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»