Ανδρέας Γεωργίου Απο την απόφαση διακυβεύεται η ακεραιότητατης ΕΕ

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ανδρέας Γεωργίου: Από την απόφαση διακυβεύεται η ακεραιότητα της Ε.Ε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ακριβώς το ίδιο ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη».
Σε συνέντευξη στους Financial Times ο τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και, κατά το παρελθόν, αξιωματούχος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, αναφέρεται στην παραπομπή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, μιλώντας ανοιχτά για όλη την εξέλιξη της υπόθεσής του μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της δίωξής του «πολύ ανησυχητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στους FT από το σπίτι του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γεωργίου αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση στην υιοθέτηση των στατιστικών προτύπων της Ε.Ε., καθώς μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ πρότειναν να οριστικοποιηθεί το χρέος του 2009 κατά παράβαση των κανονισμών της Eurostat. Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα μέσα στη χρονιά αντιμετωπίζοντας την κατηγορία πως έμπαινε παράνομα στον υπολογιστή εργασίας του κ. Γεωργίου.
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προειδοποιεί ακόμα ότι αν η απόφαση βγει εις βάρος του, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό...» λέει στην εφημερίδα.
Φόβος για τους στατιστικολόγους παγκοσμίως
Οι FT αναφέρουν πως «η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη Γεωργίου ως ένα «βάναυσο πλήγμα, το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια υψηλού κινδύνου επιλογή καριέρας».
Ο Γεωργίου «αποδιοπομπαίος τράγος» της κυβέρνησης
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» είναι μέρος μιας γενικευμένης εκστρατείας της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις. ευρώ.
Στο ίδιο κλίμα αναφέρουν και τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε την εις βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο».
Πηγή: Financial Times

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc