Ρεντσισμος στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πολιτική

«Ρεντσισμός» στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Σε χρόνο ρεκόρ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι προχώρησε σε αλλαγές σημαντικών πόστων στην ιταλική ραδιοτηλεόραση. Δεν έλειψε μάλιστα και η απομάκρυνση «ανεπιθύμητων» δημοσιογράφων.
Για την Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ η αποχώρηση από το Rai Tre δεν ήταν ένα εύκολο βήμα. Η μάλλον γνωστότερη παρουσιάστρια της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης -από τους κύριους παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Rai Tre (TG3) από το 1991 ενώ από το 2009 είναι και διευθύντρια ειδήσεων- χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα τεκταινόμενα στην δημόσια ραδιοτηλεόραση: «Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εντονότατες πιέσεις από πάνω, αδέξιες και χυδαίες επιθέσεις από υψηλά ιστάμενους κύκλους της πολιτικής. Το δελτίο μας όμως άντεξε (…)».
Χωρίς τη δημοφιλή παρουσιάστρια όμως αυτό θα αρκετά δύσκολο. Την ίδια «τύχη» είχαν και άλλοι δημοσιογράφοι που δεν «συμμορφώνονταν» με τη γραμμή της κυβέρνησης.
Περί «κάθαρσης»
Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, από τις πιο γνωστές και γοητευτικές παρουσίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης
Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, από τις πιο γνωστές και γοητευτικές παρουσίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης
Επικριτές της κυβέρνησης «βάφτισαν» τις εκ βάθρων αυτές αλλαγές στα ραδιοτηλεοπτικά πρόσωπα «Ρεντσισμό». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο ιταλός πρωθυπουργός επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση του αριθμού των βουλευτών προκειμένου να διευκολυνθεί το νομοθετικό έργο, αλλά και να περιοριστούν τα έξοδα. Οι αντίπαλοι του Ρέντσι αντίθετα, υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται η Βουλή και όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού. Η «επιχείρηση κάθαρσης» στα δημόσια ΜΜΕ έρχεται λοιπόν να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτό τον στόχο, εκτιμούν οι ίδιοι.
Η επιρροή κομμάτων και της εκάστοτε κυβέρνησης στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στην Ιταλία. Παραδοσιακά τα αριστερά, κεντρώα και δεξιά κόμματα έδιναν τη γραμμή στα τρία δημόσια κανάλια. Έτσι μπορεί να μην υπήρξε ουσιαστικά ποτέ ανεξαρτησία της ενημέρωσης, τουλάχιστον όμως ήταν εξασφαλισμένες οι πολιτικές ισορροπίες. Βέβαια όποτε άλλαζαν οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή, έπεφταν κεφάλια και στη RAI.
«Ο Ρεντσισμός εξελίσσεται σε δικτατορία»
H Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ είναι κόρη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, θρυλικού γραμματέα του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
H Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ είναι κόρη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, θρυλικού γραμματέα του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
Ο Κάρλο Φρετσέρο είναι από τα πιο γνωστά τηλεοπτικά ονόματα στην Ιταλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στους ιδιωτικούς σταθμούς του Μπερλουσκόνι, ενώ έπειτα συνέχισε στη Ράι, όπου έφερε επανάσταση με τις νέες εκπομπές του. Όταν ανήλθε στην εξουσία ο Μπερλουσκόνι, ο ίδιος έχασε τη θέση του. Παρά ταύτα δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα για μια ανεξάρτητη ενημέρωση: «Ο Ρέντσι επιδιώκει την απόλυτη ευθυγράμμιση σε όλη τη RAI. Αυτό δεν υπήρχε ούτε επί εποχής Μπερλουσκόνι. (…) Ο Ρεντσισμός εξελίσσεται σε δικτατορία», είπε ο γνωστός δημοσιογράφος στο μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο LA 7.
Ήδη την επομένη της αποχώρησης της Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φήμες που τη θέλουν να είναι η βασική αντίπαλος του Ματέο Ρέντσι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Γεγονός είναι ότι και στην Ιταλία εντείνεται πλέον η επιθυμία για μια γυναίκα στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ έχει την πολιτική στο αίμα της, αφού είναι η κόρη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, του θρυλικού γραμματέα του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Καρλ Χόφμαν / Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc