Συνεχίζεται η κόντρα Γερμανίας -Τουρκίας

Επισκόπηση τύπου

Συνεχίζεται η κόντρα Γερμανίας - Τουρκίας

H αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας για τις πιθανές διασυνδέσεις του προέδρου Ερντογάν με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα και σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου καταγράφει κατ΄αρχήν την αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν σε σχετικές αιτιάσεις του Βερολίνου, τις οποίες είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα, πρόσφατο ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). «Άγκυρα: το Βερολίνο θέλει να μας συνθλίψει» επιγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung φέρει τον τίτλο «Κοινό μυστικό» και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι νέα η κατηγορία ότι η Τουρκία ανέχεται ή και υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. Οι ισχυρισμοί αυτοί είχαν οδηγήσει τον δημοσιογράφο (και αρχισυντάκτη της Τζουμχουριέτ) Τσαν Ντουντάρ στη φυλακή, καθώς η εφημερίδα του έκανε ρεπορτάζ για προμήθειες όπλων από μυστικές υπηρεσίες στη Συρία, προφανώς και στο Ισλαμικό Κράτος. (…) Παρ΄όλα αυτά δεν θα έπρεπε κανείς να υπερεκτιμά τη σημασία αυτής της αντιπαράθεσης. Θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη κακές (διμερείς) σχέσεις, θα προκαλέσει στην Άγκυρα ακόμη πιο έντονο αίσθημα διαπόμπευσης, ωστόσο η συμφωνία για το προσφυγικό θα τηρηθεί».
«Δύσκολος εταίρος» επιγράφεται το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine για την Τουρκία. Η εφημερίδα σημειώνει: «Γνωρίζαμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και το κυβερνών (στην Αίγυπτο) κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγγενεύουν ιδεολογικά, ότι υποστηρίζουν ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες στη Συρία, ότι γίνονται δεκτοί στην Άγκυρα οι ηγέτες της Χαμάς. Δεν είναι πρωτάκουστη η ισλαμιστική στροφή της τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Εδώ και χρόνια γράφονται αυτά στις εφημερίδες. Το ερώτημα είναι το εξής(…): η συνεργασία με την Τουρκία του Ερντογάν είναι πλέον αδύνατη ή απλώς πιο περίπλοκη;» Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού SPIEGEL υπενθυμίζει ότι «ο ντε Μεζιέρ υπερασπίζεται το έγγραφο για την Τουρκία». Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο RBB ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι το έγγραφο αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «απεικονίζει, με οξύ τρόπο, ένα μέρος της πραγματικότητας στην Τουρκία».
Διχάζει η χειρονομία Γκάμπριελ
Ασυνήθιστη η χειρονομία διαμαρτυρίας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Ασυνήθιστη η χειρονομία διαμαρτυρίας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Πολλά τα σχόλια για τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε πρόσφατη δημόσια εμφάνιση στο Ζάλτσγκιτερ της Κάτω Σαξονίας, ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περιφρόνησης προς ακροδεξιούς «κλακαδόρους», οι οποίοι τον αποδοκίμαζαν, κάνοντας μάλιστα και απρεπείς αναφορές στον πατέρα του. «Επιτρέπεται να κάνει κάτι τέτοιο ένας αντικαγκελάριος;» είναι το ερώτημα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδαςDie Welt του Βερολίνου. Ακολουθούν δύο διαμετρικά αντίθετες γνώμες στο ίδιο πρωτοσέλιδο: «Ναι» απαντά ο δημοσιογράφος Όλιβερ Ράσε, επισημαίνοντας ότι «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αμύνεται με το μεσαίο δάχτυλο, γιατί δεν μπορείς να επιστρατεύσεις επιχειρήματα απέναντι σε ακροδεξιούς». «Όχι», αντιτείνει ο Ουλφ Πόσχαρντ, «το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πάντα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοπρέπεια των εκπροσώπων του. Αυτή η διαίσθηση λείπει από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ».
Με σκωπτική διάθεση η Tageszeitung του Βερολίνου υποστηρίζει ότι πρόκειται για «το τελευταίο δείγμα προλεταριακής συνείδησης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ». Σε σχόλιό της η εφημερίδα παρατηρεί ότι «καθώς ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια χωρίς οικονομική άνεση (…) η χειρονομία του φαίνεται αυθεντική. Όσο συμπαθή κι αν είναι όμως τα αντιφασιστικά του αντανακλαστικά, τους ψηφοφόρους των αστικών κομμάτων μάλλον δεν θα τους κερδίσει. Αλλά στο σχολείο και στο γήπεδο, στα στέκια των σοσιαλδημοκρατών και στους φίλους του Gangsta-Rap, με λίγα λόγια σε όλους όσους εκτιμούν τις ʻσταράτες κουβέντεςʼ, ο Γκάμπριελ, με το γραφικό του ύφος, σίγουρα κερδίζει τον σεβασμό».
Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»