συλλήψεων συνέχεια στην Τουρκία

Πολιτική

Συλλήψεων συνέχεια στην Τουρκία

Στην Τουρκία συνεχίζονται οι συλλήψεις εναντίον ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι από τις αρχές για υποστήριξη του δικτύου Γκιουλέν. Ταυτόχρονα νέες επιθέσεις του ΡΚΚ ανοίγουν δεύτερο μέτωπο για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Türkei Großrazzia gegen Gülen Anhänger
Με 44 προσαγωγές διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε ο σημερινό γύρος συλλήψεων υπόπτων για συνεργασία με το δίκτυο Γκιουλέν.
Σήμερα επίσης, τέθηκαν υπό κράτηση 29 επιθεωρητές τραπεζών που ανήκουν στο BDDK, εποπτικό όργανο για τη λειτουργία των τουρκικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διοικητικό φορέα που λειτουργεί από το 2000 ύστερα από το τραπεζικό κραχ στην Τουρκία και ανήκει στις μεταρρυθμίσεις του τότε υπουργού Κεμάλ Ντερβίς πριν από την εκλογή του σημερινού προέδρου Ερντογάν.
Οι έρευνες διευρύνονται στο χώρο της οικονομίας, όπου σύμφωνα με τις αρχές η οργάνωση του Γκιουλέν είχε ισχυρά ερείσματα χρηματοδότησης.
Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα συλλήψεων για 187 ισχυρότατα ονόματα επιχειρηματιών, όπως ο πρόεδρος της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, Ριζανούρ Μεράλ που αριθμεί 55.000 μέλη, και τα δυο αδέλφια Γκιουλού της πασίγνωστης εταιρείας ανατολίτικων γλυκών Γκιουλούογλου. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο γαμπρός του νυν δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τις αρχές 4.262 εταιρίες και ιδρύματα συνδεόμενα με τον Γκιουλέν έχουν κλείσει ή περάσει σε κρατική διαχείριση. Η Τουρκία ζητά επίσης και από άλλες χώρες, όπως από τη Γερμανία να κλείσουν σχολεία και επιχειρήσεις του Γκιουλέν στο έδαφός τους.
Νέες αιματηρές επιθέσεις
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών έχει ζητηθεί για τον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών έχει ζητηθεί για τον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Όμως παράλληλα με την δαιδαλώδη υπόθεση Γκιουλέν η Τουρκία αντιμετωπίζει και ένα νέο κύμα πολύνεκρων επιθέσεων από το ΡΚΚ που η κυβέρνηση συνδέει άμεσα με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Βάσει του νέου νόμου για την άρση της ασυλίας βουλευτών που μπορούν να δικαστούν εφ' όσον συντρέχουν λόγοι, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την καταδίκη σε 15 χρόνια φυλάκισης της Φιγκέν Γιουκσεντάγ συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ. Για τον έτερο ηγέτη Ντεμιρτάς ζητήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc