ΦΟβούνται το κόφτη σκέφτονται εκλογές

Φοβούνται τον «κόφτη», σκέφτονται εκλογές

Η αγωνία για την πορεία των εσόδων στοιχειώνει το Μαξίμου
Φοβούνται τον «κόφτη», σκέφτονται εκλογές
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός και το σενάριο των εκλογών είναι στο τραπέζι
1
εκτύπωση  

Εν μέσω ενός γενικευμένου αλαλούμ, όπου υπουργοί συγκρούονται με αντιφατικές δηλώσεις, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει στη ρητορική του στοιχεία από την προκυβερνητική περίοδο, το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα επιχειρεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του. Πλην όμως η προσπάθεια(;) εφαρμογής του Μνημονίου φέρνει την κυβέρνηση προ αδιεξόδων και οι σελίδες των σχεδιασμών μένουν προς το παρόν κενές. Με αυτά τα δεδομένα το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου προδιαγράφεται κομβικό για τις πολιτικές εξελίξεις και κατά τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες...

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε μια ανύπαρκτη επέτειο: την 8η Αυγούστου, οπότε και πριν από 63 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία διαγράφηκε το 60% του χρέους της πρώην ναζιστικής Γερμανίας και άνοιξε ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη της νεότευκτης τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Κατά τον τρόπο αυτόν ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση ένα θέμα που αποτελούσε κεντρική πολιτική φαντασίωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015. Και ταυτόχρονα πυροδότησε μια νέα σεναριολογία για τις επιδιώξεις του κόμματος και της κυβέρνησης την αμέσως επόμενη πολιτική περίοδο, μετά το πέρας της θερινής αδράνειας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της»
 αναφερόταν στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο Facebook η οποία άλλους αιφνιδίασε και άλλους οδήγησε στο να μιλούν για μια άτυπη έναρξη ενός προεκλογικού αγώνα.

Την ίδια στιγμή σε συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης και υπουργούς, ακόμη και με όσους εξ αυτών εντοπίζει κανείς σε παραλίες και καφενεία, διαπιστώνεται μια αγωνία για το τι θα φέρει ο οικονομικός και πολιτικός λογαριασμός του φθινοπώρου.

Ο φόβος των περικοπών
Κεντρική παράμετρος της αγωνίας τους είναι η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, η υστέρηση των εσόδων και το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. Κάτι που θα σημάνει νέες περικοπές δαπανών (μισθών και συντάξεων) και ανατροπή του εν γένει αισιόδοξου προϋπολογισμού που έχει καταρτιστεί.

Τα στοιχεία του Ιουλίου και η ήδη καταγεγραμμένη υστέρηση κατά μισό δισ. στα δημόσια έσοδα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ενώ η αγωνία εντείνεται όσο η τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού παραμένουν συγκεχυμένα. Οι αφίξεις παρουσιάζονται μεν αυξημένες σε σχέση με την περυσινή περίοδο, όμως στο πεδίο των εσόδων οι εκτιμήσεις είναι προς το παρόν αδύνατες, καθώς στους περισσότερους προορισμούς παρατηρείται είτε υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής, που έχουν θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε χωρίς περιστροφές σε κατ' ιδίαν συνομιλία την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας στην ερώτηση αν μελετάται ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές: «Αν φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιηθεί κόφτης, τα πράγματα για εμάς θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Από την απάντηση αυτή γίνεται σαφές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αναβρασμός και ότι το σενάριο των εκλογών είναι στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του επιτελείου περί τον κ. Τσίπρα έχουν ήδη θέσει το ζήτημα και έχουν περιγράψει τα όρια πέρα από τα οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τις αποφάσεις και την πολιτική της και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγική εκλογών. Το σκεπτικό αυτής της τακτικής, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, θέλει τον κ. Τσίπρα να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές εφόσον η δημοσιονομική πορεία είναι αρνητική, προκειμένου να αποφύγει μια νέα διολίσθηση σε περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων και με στόχο να διαφυλάξει μια εκλογική ισχύ που θα του επιτρέπει να παραμένει στο παιχνίδι ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα, ενώ θα έχει πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Κορόνα-γράμματα
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ψήφιση της απλής αναλογικής, η οποία κατά κάποιους επισπεύσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές εκλογές και την ελπίδα ότι ακόμη και αν η ΝΔ κερδίσει μια πρώτη αναμέτρηση είτε δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση είτε θα έχει ισχνή πλειοψηφία και θα φθαρεί πολύ σύντομα λόγω της πολιτικής που θα του έχει κληροδοτήσει ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο στενός κύκλος συνεργατών του δεν έχουν ενστερνιστεί ακόμη αυτή την άποψη και κινούνται με βάση την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη ενεργοποίησης του κόφτη, ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί οικονομικής ανάκαμψης και έτσι θα παραταθεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με ορίζοντα το 2019... Οπως πάντως επισήμαινε στέλεχος που γνωρίζει και μελετά και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, το σενάριο των εκλογών λόγω δημοσιονομικής εκτροπής έχει και βολικό εξιλαστήριο θύμα: τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη ρήτρα στη συμφωνία της αξιολόγησης του Ιουνίου, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο εσωκομματικό πεδίο μέσω της ομάδας των «53».

ΕΛΙΓΜΟΣΚορυφαία στελέχη του επιτελείου περί τον κ. Τσίπρα έχουν περιγράψει τα όρια πέρα από τα οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί την πολιτική της και συνεπώς θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Στόχος αυτής της τακτικής, να διαφυλάξει ο κ. Τσίπρας μια εκλογική ισχύ που θα του επιτρέπει να παραμένει στο παιχνίδι ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα, ενώ θα έχει πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ
Χαμηλή πτήση στη ΔΕΘ

Σε αυτό το περιβάλλον, το σύνολο σχεδόν του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Με τα στοιχεία για τα έσοδα του Δημοσίου σε εκκρεμότητα, οι φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με κάτι σαν νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να μιλήσει έστω και για κάποιες ελάχιστες παροχές εξανεμίζονται. Και με βάση αυτό, μελετάται εναλλακτικό σχέδιο για μια χαμηλή πτήση στη ΔΕΘ, που θα αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για εξελίξεις ή πάντως θα περιορίζεται σε μια αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πνεύμα της γνωστής προπαγανδιστικής τακτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι επιδιώκει τη διατήρηση υψηλών τόνων στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ενώ συντηρεί την ένταση στο θέμα των ΜΜΕ, όπου με φόντο την Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών προς τέρψιν του εσωκομματικού ακροατηρίου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»