ο μονόδρομος του Πρωθυπουργού

Ο μονόδρομος του Πρωθυπουργού

1
εκτύπωση  

Τέτοιες χρονιάρες μέρες, στα μισά του χιλιοτραγουδισμένου Αυγούστου, η χάρη της Παναγιάς περισσεύει.

Ειναι ο καιρός τόσο γλυκύς, η φύση τόσο απλόχερη και οι άνθρωποι τόσο χαλαροί που τα πάντα αμβλύνονται.
Και η ματιά μπορεί να είναι διαφορετική και οι διαθέσεις επίσης.

Θα έλεγε κανείς ότι τον Αύγουστο μπορείς να δεις το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο.

Η πολύπαθη οικονομία μας, για παράδειγμα, δεν είναι προς θάνατον. Σε μακροοικονομική βάση, είναι αλήθεια πως δεν περνάμε τις καλύτερες των ημερών μας, αλλά η σταθεροποίηση δεν είναι πλέον άπιαστο όνειρο.

Τα δημόσια οικονομικά μοιάζουν εν πολλοίς ελεγχόμενα, παρά τις πολλές ανησυχίες που ηγέρθησαν από την απόκλιση των εσόδων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τον φιλόδοξο στόχο που είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος - που τόσο καταδιώκεται από τα κυβερνητικά στελέχη - δεν αναιρεί τις προβλέψεις της και επιμένει ότι το 2016 η δημοσιονομική διαχείριση θα αποφέρει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,9% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο του στόχου 0,5%.

Κατά τα φαινόμενα, η εφαρμογή του αυτόματου «κόφτη» δαπανών θα αποτραπεί και επιπλέον η ανάκαμψη του τουρισμού φανερώνει ότι εν τέλει και η ύφεση θα είναι εφέτος περιορισμένη, στα όρια του -0,3%.

Ακόμη δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις, παρά το βάρος των φόρων, αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ από τις 24 Μαΐου και εντεύθεν, μετά δηλαδή την υπογραφή του νέου Μνημονίου με τους εταίρους και δανειστές.

Οι οικονομικές συνθήκες μάλιστα θα ήταν πολύ καλύτερες αν η κυβέρνηση ήταν στο σύνολό της προσανατολισμένη στην εφαρμογή των  συμφωνηθέντων και οι περισσότεροι υπουργοί δεν έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να επιβεβαιώσουν το ενυπάρχον κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης.

Ειναι χαρακτηριστικές και δηλωτικές του προβλήματος  οι επιθέσεις που δέχεται ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλας μετά την ολοκλήρωση κάποιας ιδιωτικοποίησης, όπως πρόσφατα συνέβη με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ από τους Κινέζους της Cosco.

Τα αποτελέσματα βεβαίως είναι αυτά τα οποία δείχνουν στον Πρωθυπουργό τον δρόμο που πρέπει να τρέξει. Και είναι αυτά που πρώτα θα φανερώσουν το πρόβλημα.

Από εδώ και πέρα είτε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πλήρη και ολοκληρωμένη στροφή είτε τα αποτελέσματα θα είναι αποκαρδιωτικά και ικανά να βυθίσουν το κυβερνητικό σκάφος στα λασπόνερα της στασιμότητας.

Ολα τα άλλα, οι τηλεοπτικές άδειες, οι επιλεκτικές διώξεις, τα δικαστικά μέτρα και η στοχοποίηση επιχειρηματιών και εκδοτών είναι της πολιτικής τεχνουργήματα, ουδέναν συγκινούν και σίγουρα δεν αλλάζουν τις οικονομικές συνθήκες για τη χώρα και τον λαό της.

Αυτές βελτιώνονται μόνο με διαρκή και επίπονη  προσπάθεια για την επικράτηση της σταθερότητας και τη διαμόρφωση συνθηκών αναδημιουργίας.

Με τις ασκήσεις καταστροφής του κ. Παππά και τις εκδικητικές νομικές κατασκευές του κ. Παπαγγελόπουλου προκοπή δεν γίνεται. Ας το καταλάβουν... έστω με τη φώτιση της Παναγιάς!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»