τα ελεγεια του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2016 08:00 |
      
Σε μία εβδομάδα από σήμερα ένας μετεωρίτης θα έχει πέσει πάνω στην Ελλάδα. Το μέγεθός του είναι τέτοιο που θα καλύψει όλη την επικράτεια. Και το χρώμα του θα είναι βαθύ κόκκινο. Είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει. Το υποσχέθηκε δύο φορές. Μία φορά προεκλογικά ως υποψήφιος. Και μία φορά μετεκλογικά ως Πρωθυπουργός – αυτή τη φορά με τη διευκρίνιση ότι ο φόρος αυτός, έτσι όπως ήταν δρομολογημένα τα δημοσιονομικά, δεν υπήρχε τρόπος να καταργηθεί το 2015, αυτό όμως θα γινόταν το 2016.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις δεσμεύουν μόνο αυτούς που τις δίνουν. Ετσι, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο Taxis από τις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Το μόνο που πρόλαβε η κυβέρνηση, αντιδρώντας έγκαιρα σε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ήταν να αναστείλει μια πρώτη εκδοχή του ΕΝΦΙΑ που, τσιμπολογώντας μικροϊδιοκτησίες και αγροτεμάχια, έβγαζε τρελά εκκαθαριστικά – λίγο σαν τον μαύρο, για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, Αύγουστο του 2014 όταν προκλήθηκε αναβρασμός στη χώρα με τα γνωστά πολιτικά αποτελέσματα. Και στη «νορμάλ» εκδοχή του, πάντως, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σύμβολο εθνικής υποτέλειας στα χρόνια του Μνημονίου. Ο έλληνας πολίτης πληρώνει ενοίκιο στο Δημόσιο για τα σπίτια και τα οικόπεδά του, διότι αλλιώς, σε ένα κράτος που εξαρτάται από τους ξένους δανειστές του, τα δημοσιονομικά δεν βγαίνουν. Γίναμε μέτοικοι στη χώρα μας.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι επίσης καθρέφτης του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβολο της κυβερνητικής χρεοκοπίας του. Ελεγαν ό,τι ήθελε ο κόσμος να ακούσει στις εκλογές του 2015 και όταν τις κέρδισαν κατέληξαν να κάνουν ακριβώς τα ίδια με αυτούς που αντιπολιτεύονταν. Ο αστερίσκος είναι η δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς – αλλά, μένοντας σε παρομοιώσεις από την αστρονομία, πρόκειται μάλλον για διάττοντα αστέρα. Οι κυβερνώντες ούτε άλλαξαν την Ευρώπη, ούτε έβγαλαν τη χώρα από την κρίση, ούτε τερμάτισαν τη λιτότητα. Μόνο η έλλειψη γραβάτας διακρίνει τους νυν από τους πρώην ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου και των υψηλών δωμάτων της εξουσίας.
Επινοημένος ως τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στο τέρμα του καλοκαιριού του 2011, γνωστότερος ως «χαράτσι», μετενσαρκωμένος, υπό την πίεση της νομολογίας των δικαστηρίων, σε ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται κλασικά μέσω Taxis, ο εν λόγω φόρος κλείνει μία πενταετία. Αποδεικνύεται μακροβιότερος των κυβερνώντων στα χρόνια του Μνημονίου – αφού προέκυψε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και διατηρείται επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Αντανακλά την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Οχι ότι θα ανάψει κανείς κεράκια στον ΕΝΦΙΑ για τα πέμπτα γενέθλιά του. Οσο όμως παραμένει εν ζωή, κονταίνει το φιτίλι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»