ΒΑΘΎ ΆΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΆΚΟ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ


«Βαθύ άνοιγμα» στο «κέντρο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνει ότι ο ίδιος έχει κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα
«Βαθύ άνοιγμα» στο «κέντρο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Share
εκτύπωση  

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο ξεπερνούσε αυτή καθ’ αυτή την κοινοβουλευτική σύγκρουση, αλλά είχε σαφή ορίζοντα τις εκλογές, όταν αυτές γίνουν. Παράλληλα, όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος δείχνουν ότι όχι μόνο ξεχνούν το θέμα των ποινικών ευθυνών για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο και στα capital controls, αλλά αναφέρουν τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με όσα συνέβησαν στη χώρα το πρώτο επτάμηνο του 2015.

Η παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής που διερευνά το ζήτημα δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ και τα όσα είπε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη της ΝΔ - αν και επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν υπήρξε από την πρώτη στιγμή- να επαναφέρουν το θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, με δηλώσεις όπως του Λευτέρη Αυγενάκη και του Δημήτρη Σταμάτη.

Όμως ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά είχε η στάση του Νικήτα Κακλαμάνη που διατηρεί ανοικτή γραμμή με τους καραμανλικούς και ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα για τα όλα είπε για το χρέος, καθώς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Οι καραμανλικοί που άκουσαν με χαρά τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη να επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη είναι έξαλλοι με τον κ. Στουρνάρα τον όποιο όμως περιβάλλει με εμπιστοσύνη, όπως έχει μεταδώσει, η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. όπως έδειξε με τις ομιλίες του στη Βουλή, πρωτολογία και δευτερολογία, έχει στόχο τον κόσμο που βρίσκονταν διαχρονικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κινείται στο χώρο του κέντρου.

Και μόνο η αναφορά στον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, υπουργό Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, συνιδρυτή της Ακαδημίας Αθηνών και πρώτου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ένα σαφές μήνυμα για το που το πηγαίνει.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολύ αρνητικό παρελθόν και ελάχιστα κολακευτικό για την κεντροδεξιά, εντούτοις ο κ. Μητσοτάκης, προσπερνώντας τα βαρίδια του κόμματός του, επιχείρησε να αναδείξει το μέλλον κατά τον ίδιο, δηλ. να ενισχύσει την εικόνα ενός πολιτικού που ξεφεύγει από τη μίζερη και εσωστρεφή, αλλά και αντιπαραγωγική συζήτηση περί διαπλοκής και διαφθοράς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναδεικνύει με στοιχεία και αποδείξεις όλο τον ιστό διαπλοκής και θα τονίζει τις αντιθεσμικές κινήσεις της κυβέρνησης κυρίως στο χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ θα προβάλλει το…χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Ο ίδιος, ήθελε και όπως λένε από το επιτελείο του, το πέτυχε στη Βουλή, να ενισχύσει περαιτέρω και την ηγετική του φυσιογνωμία και το αρχηγικό ιμπέριουμ ενός εν αναμονή πρωθυπουργού έναντι ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή.

Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδουν από την Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κινείται ενωτικά και χωρίς διάθεση να λασπομαχήσει. «Θα συνεχίσω με όλους τους Έλληνες, ενωμένους... γιατί οι πολίτες που σας ψήφισαν δεν φταίνε για τα ψέματα και τις αποτυχίες σας» είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του και αυτό ήταν και ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την ίδια στιγμή, για μια ακόμη φορά έδειξε ότι ο ίδιος έχει κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα, τόσο με την αναφορά του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη φράση του, «η δημοκρατία κινδυνεύει απ’ αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο» αλλά και με τις αναφορές του στην μάχη του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής το 2004-2009 και στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να κρατήσει όρθια και στην ευρωζώνη την Ελλάδα επί της πρωθυπουργίας του.

Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. το κρίσιμο από εδώ και πέρα, χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζονται τα θέματα της διαφθοράς και της διαφάνειας, είναι να επικεντρωθεί στα ζητήματα της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών.

Αναγνωρίζουν όμως ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω της έντονης πίεσης που δέχεται και της δημοσκοπικής κατάρρευσης θα συνεχίσει στον ίδιο επιθετικό τόνο, επιλέγοντας τη λάσπη που όμως, όπως λένε από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, επιστρέφει στον ίδιο και στην ομάδα του.
 
Επίσης, είναι σαφές ότι λόγω  του αρνητικού κυβερνητικού παρελθόντος της Ν.Δ. και των διάφορων υποθέσεων με σκιές, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγοντας να μην…μπει και αυτός στη λασπομαχία, δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τους πρώην προέδρους, καθώς οι ισορροπίες είναι ακόμα εύθραυστες.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»