με εγκριση της βουλής η ενεργοποίηση..........

Ευρώπη

Με έγκριση της βουλής η ενεργοποίηση του Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας δικαίωσε τις προσφυγές πολιτών, αποφασίζοντας ότι το άρθρο 50 για έναρξη διαπραγματεύσεων αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί μονομερώς από την κυβέρνηση.
Großbritannien Brexit Gericht Entscheidung (Picture-Alliance/AP Photo/T. Ireland)
Το Κοινοβούλιο κι όχι η κυβέρνηση μονομερώς θα πρέπει να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έναρξη διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαιώνοντας τις προσφυγές πολιτών. Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ήδη ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στο Supreme Court, το βρετανικό αντίστοιχο του Αρείου Πάγου.
Συνιστά ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική η απόπειρα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αποφασίσει μονομερώς για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, επικαλούμενη απαρχαιωμένο νόμο που δίνει στην κυβέρνηση δικαίωμα απόφασης ωσαν να ήταν απόλυτος μονάρχης. Η απόφαση κρίνει ως αντισυνταγματική την προτεινόμενη από την Ντάουνινγκ Στριτ ενέργεια, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Πλήγμα για την κυβέρνηση
Ράπισμα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Ράπισμα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση ώστε να συζητηθεί η απόφαση στο Supreme Court πριν από το τέλος του έτους. Ως γνωστόν η Τερέζα Μέι, εκκρεμούσης της υπόθεσης προσφυγής ενός αριθμού πολιτών, είχε σπεύσει να δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει μονομερώς το άρθρο 50 στα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί δεν είναι καθόλου εγγυημένη για την κυβέρνηση η ετυμηγορία του Supreme Court, τη στιγμή που υπάρχει δικαστικό προηγούμενο.
Κατά τη γνώμη πολλών η συνέχιση του δικαστικού σήριαλ θα πλήξει περαιτέρω την κυβέρνηση λόγω του σχεδόν οριακού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αν και το Supreme Court επικυρώσει τη σημερινή απόφαση, η συζήτηση του άρθρου 50 στη Βουλή θα πάρει πάρα πολύ χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, παρά το ότι πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι οι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους βουλευτές να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός και αισιοδοξία ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης η στερλίνα εκτινάχθηκε στα ύψη.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc