Βαριά ηττα με 54--60 για τον ΡΕΝΤΣΙ ..........


Βαριά ήττα με 54-60% για τον Ρέντσι, Αγωνία για το διάγγελμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2016 21:16 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πριν 1' |
Βαριά ήττα με 54-60% για τον Ρέντσι, Αγωνία για το διάγγελμα
      
Βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αποτελεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.

Σε tweet του, ο ιταλός πρωθυπουργός γράφει «ευχαριστώ όλους, ούτως ή άλλως. Σε λίγα λεπτά θα μιλήσω από το κυβερνητικό μέγαρο, ζήτω η Ιταλία, έρχομαι».

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «όχι» 57%-61% και στο «ναι» 39%-43%,.

Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Η προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «Οχι» και 40,8% στο «Ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Νωρίτερα, τα exit poll έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι χάνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με το στρατόπεδο του «ναι» να εξασφαλίζει το 42%-46% των ψήφων και του «όχι» το 54%-58%.

Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαίωσε ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Μικρή ομάδα μελών των αριστερών συνδικάτων βάσης Cobas, με συνθήματα και καπνογόνα ζήτησαν την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε κοντά στην κεντρική πλατεία Κολόνα της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, απ’ όπου ο Ρέντσι αναμένεται να μιλήσει, σε λίγη ώρα, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, μετά την ήττα του μετώπου του «ναι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις από το προεδρικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, και σύμφωνα με σχολιαστές, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει ανακοινώσει ότι θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος γύρω στα μεσάνυχτα (01.00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα - στο οποιο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή - για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει στο δημοψήφισμα.

Τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 02.00 τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας).

Γκρίλο: Το τρένο αναχώρησε


«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες δημοσκοπικές εκτιμήσεις για την ήττα Ρέντσι.

Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει πως ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν» είπε ο Μπρουνέτα.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, και τόνισε ότι «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Η ψήφος σβηνόταν με γομολάστιχα!

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών.

Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»