χανουμε 9,ι δισ.φορολογικά εσοδα λόγω μετανάστευσης..........

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Χάνουμε 9,1 δισ. φορολογικά έσοδα εξαιτίας της μετανάστευσης λόγω κρίσης

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις για να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να γεφυρώσει τη διαφορά των εκτιμήσεων μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.). Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελλάδα χάνει περισσότερα από 9,1 δισ. φορολογικά έσοδα τον χρόνο από τη μαζική έξοδο Ελλήνων στο εξωτερικό εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα δε, η πραγματική οικονομία στερείται των απαραίτητων για την ανάκαμψή της στελεχών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πλέον ένας στους τρεις Ελληνες εργοδότες δηλώνει σε έρευνα της McKinsey πως δεν προχώρησε σε πλήρωση κενών θέσεων απασχόλησης στην επιχείρησή του, επειδή δεν κατάφερε να βρει ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Και δεν είναι μόνον η έλλειψη ταλέντου και τα φορολογικά έσοδα τα μόνα που στερείται η οικονομία της χώρας: Οι Ελληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό συνεισφέρουν ταυτόχρονα ετησίως 12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών στις οποίες έχουν εγκατασταθεί. Κι όλα αυτά, ενώ η ελληνική οικονομία έχει δαπανήσει για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επιμόρφωση των ανθρώπων που δεν μπορεί πια να κρατήσει εδώ περί τα 8 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα; Η χώρα βγαίνει πολλαπλώς βαριά τραυματισμένη.

Οι τρεις «πηγές»
Αυτά υπογράμμισε ο Senior Partner και Managing Director της McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Δ. Τσόπελας, επικαλούμενος στοιχεία και εκτιμήσεις:
α) της Endeavor Greece,
β) της Τράπεζας της Ελλάδος
γ) του McKinsey Global Institute
σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε ημερίδα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).
Με βάση μελέτη της Endeavor και εκτίμηση της ΤτΕ που περιλαμβάνει στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016, η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από την Ελλάδα σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται μεταξύ 350.000 και 427.000 ατόμων. Οι άνθρωποι αυτοί, που εκτιμάται πως στην πλειονότητά τους έχουν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής, κυρίως Γερμανία και Αγγλία, 9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. σε ΦΠΑ (τα οποία θα μπορούσε να τα εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο).

Τι παρήγαγε

Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Ελληνες αυτοί, το πλήθος δηλαδή του λεγόμενου brain drain, έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. για το ΑΕΠ των χωρών εγκατάστασής τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της McKinsey. Αλλά το brain drain δεν έχει ολοκληρωθεί: Και αυτό γιατί οι 5 στους 10 εργαζομένους στην Ελλάδα δηλώνουν πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό, όπως και οι 4 στους 10 ανέργους.

Επιστήμονες που παρακολουθούν τη διαρροή στελεχών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό χαρακτηρίζουν το φαινόμενο, που συνεχίζει να εξελίσσεται, τη μεγαλύτερη περίπτωση brain drain από μια ανεπτυγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη Ιστορία. Η οικονομική κρίση δεν είναι ο μόνος λόγος που κινητοποιεί αυτή την έξοδο, αν και οι ειδικοί συμφωνούν πως την επιτείνει.
Η απουσία ικανοποιητικών αμοιβών, η υψηλή φορολόγηση, η έλλειψη προοπτικών εξέλιξης, η ανεπάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος και των άλλων κοινωνικών παροχών όπως η δημόσια ασφάλεια, η δυσκολία του επιχειρείν, η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η εμπέδωση αισθήματος οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, αναφέρονται συχνά ως αιτίες που οδηγούν σε αποφάσεις επαγγελματικής μετανάστευσης. Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών από την ελληνική πολιτεία που θα μπορούσε αν όχι να αντιστρέψει, να ανακόψει τις ροές αυτές. Ροές που ήδη, όπως προαναφέρθηκε, έχουν δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 9,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Πρόβλημα η διαρροή ταλέντων
Σε μια περίοδο που η ανεργία στη χώρα κινείται σταθερά πάνω από το 23% εδώ και χρόνια, είναι επιεικώς συγκλονιστικό το γεγονός πως πολλοί εργοδότες που θέλουν να προσλάβουν στελέχη δεν βρίσκουν κατάλληλους ανθρώπους. Η διαρροή ταλέντου, της τάξης των 427.000 ατόμων από το 2008 μέχρι σήμερα, αποτελεί αυτονόητα σημαντικότατο πρόβλημα για τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξή τους, γι’ αυτές που χρειάζονται εξυγίανση και κατ’ επέκταση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οπως σημειώνει ο Managing Director της McKinsey & Company, Γ. Τσόπελας, το 33% των 301 ελληνικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν σχετικά δεν προχωράει στην πλήρωση κενών θέσεων όπως επιδιώκει, διότι δεν μπορεί να βρει υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα. Το ποσοστό αυτό αντιδιαστέλλεται με το 22% των εργοδοτών στην Ισπανία και το 20% στην Ιταλία, που δεν βρίσκουν εργαζομένους με τα χαρακτηριστικά που αναζητούν.

Η έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού όμως δεν αφορά μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως δείχνουν οι έρευνες της McKinsey & Company, είναι το 35% των μικρών επιχειρήσεων που δεν βρίσκουν τις κατάλληλες δεξιότητες, το 30% των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων και το 28% των μεγάλων ομίλων. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις φέρονται να δηλώνουν δυσκολία να συγκρατήσουν ακόμα και στελέχη που ήδη απασχολούν.

Από την πλευρά της, η Endeavour Greece σημειώνει πως αν και μακροπρόθεσμα το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για να υλοποιηθεί αυτή η επιστροφή. «Για να γίνει αυτό πρέπει να αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους, να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν και η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρείες, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν διεθνώς», σημειώνει. Κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη διαρκή αύξηση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης της εργασίας αλλά και της επιχειρηματικότητας. Ούτε σε αρνητικό κλίμα για τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν μαζί τους στην Ελλάδα θέσεις εργασίας ελκυστικές για όσους αναγκάστηκαν να την αφήσουν πίσω τους, «απουσία προοπτικής, αναπτυξιακού πλάνου και θετικού αφηγήματος σε επίπεδο χώρας»

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc