το χρεος,ο Τσίπρας και το ......παπιγιόν


Το χρέος, o Τσίπρας και το... παπιγιόν

Το χρέος, o Τσίπρας και το... παπιγιόν
Share2
εκτύπωση  

Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να μας πει πως η βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup είναι ανεπαρκής για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Το παραδέχεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Εάν δεν το παραδεχόταν θα είχε βγάλει από την ντουλάπα του εκείνη τη φινετσάτη γραβάτα που του είχε δωρίσει στις 3 Φεβρουαρίου 2015 στη Ρώμη ο υπό προθεσμία πλέον πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και την οποία δημοσίως ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί να φορέσει «όταν θα υπάρξει τελική βιώσιμη συμφωνία με την ΕΕ». Αυτήν τη βιώσιμη συμφωνία τη μεταθέτουν διαρκώς οι Ευρωπαίοι, μεταθέτοντας έτσι και την πολυπόθητη ένδυση του Αλέξη με γραβάτα.
nnn
Αλλά πέραν του αστείου του πράγματος, το ζήτημα του χρέους είναι εξαιρετικά κρίσιμο και είναι δυστύχημα ότι το Eurogroup δεν εξέτασε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του και δεν μας προσέφερε ορατό διάδρομο για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Κι ας πανηγύριζαν την Τρίτη οι συριζαίοι στη Βουλή, μ' ένα e-mail που έλαβαν από το Μαξίμου, ότι ο κ. Τσίπρας πέτυχε ελάφρυνση του χρέους. Ποια όμως ελάφρυνση;
nnn
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η πρόοδος και στα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι επαρκής, κάτι που, όπως μαθαίνω, ο Μπενουά Κερέ, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, επικοινώνησε με εμφατικό τρόπο στο Eurogroup. Χωρίς QE, λοιπόν, δύσκολα θα δούμε τον Αλέξη να φορά γραβάτα ή έστω παπιγιόν!
nnn
Και για να κλείσω τα περί γραβάτας, σας πληροφορώ ότι αυτή που του δώρισε ο κ. Ρέντσι είναι μεν φινετσάτη (όπως άλλωστε όλες οι ιταλικές γραβάτες) αλλά δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στον υπό προθεσμία πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ποιος ξέρει, τσιγκουνεύτηκε και δεν έδωσε μερικά ευρώ προκειμένου να αγοράσει μια γραβάτα της προκοπής ή σκέφτηκε ότι αν του αγοράσω ακριβή γραβάτα μήπως δεν τη φορέσει ποτέ». Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι η γραβάτα Ρέντσι γράφει φαρδιά - πλατιά «Italia» και έχει το σήμα της ιταλικής προεδρίας. Τζάμπα την πήρε.
Συναγελάστηκαν με τους χρυσαυγίτες
Σου λένε δεν μπορείς να επισείεις τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς στους Ευρωπαίους, να καταθέτεις στεφάνι στην Καισαριανή, να πηγαίνεις στην Κούβα στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο και να συναγελάζεσαι με τη Χρυσή Αυγή. Δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε, τη στιγμή μάλιστα που το χρυσαυγίτικο κόμμα είναι υπόδικο για εγκληματικές πράξεις. Η σκληρή ανακοίνωση της Κίνησης των 53 για την κοινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής δεν έγινε τόσο για τον Πάνο Καμμένο που τους πέταξε έως το Καστελόριζο, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να μείνει έως εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το θέμα έρχεται στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο: «Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένει ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση» αναφέρει η σκληρότατη ανακοίνωση της Κίνησης των 53 και προσθέτει με νόημα: «Ο συναγελασμός μαζί τους σε ένα σόου εύκολης όσο και πατριδοκάπηλης λογικής εντάσσεται στον τρόπο παραγωγής της πολιτικής που κυριαρχεί η ακροδεξιά ατζέντα».
Κεντροαριστεράς κινήσεις
Γνωστό στέκι στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, όπου συχνά - πυκνά απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη, επέλεξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος για να συναντηθεί με δημοσιογράφους και να μιλήσει για τις εξελίξεις. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι από εκεί έχει περάσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ακόμα ήταν... «asset» για την κυβέρνησή του. Αλλά και έως σήμερα παραμένει στέκι διαφόρων, όπως του Ευ. Τσακαλώτου, της Ολγας Γεροβασίλη, του Δ. Τζανακόπουλου, του Θ. Μιχόπουλου, του «πρώην» Γ. Σακελλαρίδη και άλλων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε  στην αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα έχει τη δύναμη να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους και να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ενώ για την Κεντροαριστερά προέκρινε την ανάγκη της ενότητας και όχι του κατακερματισμού δυνάμεων με υπερβάσεις, τόλμη και νέα πρόσωπα.
nnn
Για το ενδεχόμενο να ενταχθεί το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα αυτή από άλλες φορές, εξηγώντας στους συνδαιτυμόνες του ότι το Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού θα διατηρεί την αυτοτέλεια και την αυτονομία του. Παρών στο τραπέζι ήταν και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτης, ο οποίος θυμήθηκε τον καθοριστικό ρόλο του Κ. Λαλιώτη όταν η συμφωνία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα για το λογότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χρειάστηκε η παρέμβαση του έμπειρου κ. Λαλιώτη για να λύσει το θέμα μέσα σε δύο ώρες. Ο ίδιος άλλωστε έβλεπε πάντα με καλό μάτι τη σύγκλιση με τους «ανανεωτικούς» του άλλοτε ΚΚΕ εσωτερικού.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc