πηγές ενέργειας

Πηγές ενέργειας

Το πόση ευεξία αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη διατροφή μας
Πηγές ενέργειας
Share
εκτύπωση  

Οι κακές συνήθειες και ένας αγχωτικός τρόπος ζωής μπορούν να μας κλέψουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Ο ανεπαρκής ή ο κακός ύπνος, το παρατεταμένο και έντονο στρες, οι στερητικές δίαιτες, οι κακές διατροφικές επιλογές, το γρήγορο φαγητό, κάποια προβλήματα υγείας (όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς), το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και ορισμένα φάρμακα (π.χ. ηρεμιστικά, διουρητικά, αντιισταμινικά) μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε κόπωση και υπνηλία.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που νιώθουμε, όμως το πόσο ενεργητικοί αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στη διατροφή μας.

Πρωινό:  
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού μάς προσφέρει κατά 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουμε τα 2/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουλμ στη Γερμανία, η λήψη πρωινού επηρεάζει σημαντικά την απόδοση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη διάθεση. Επιπλέον, άνθρωποι που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη ή άγχος, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πρωινούς πόνους στην κοιλιά και ζαλάδα. Μεγάλη σημασία έχει, βέβαια, το καλής ποιότητας πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει γιαούρτι, γάλα, μέλι, βρόμη, ψωμί και φρυγανιές ολικής άλεσης, φρούτα, χυμούς, αβγά, μαρμελάδες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τυρί και ξηρούς καρπούς.

Καφές:
Η καφεΐνη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας το. Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού, αυξάνει την επαγρύπνηση, μειώνει το αίσθημα κόπωσης, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης έχει αντίστροφη δράση, κουράζοντας το νευρικό μας σύστημα.

Υδατάνθρακες:
Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη και το επεξεργασµένο λευκό αλεύρι, μεταβολίζονται γρήγορα από τον οργανισµό. Ετσι, ανεβάζουν απότοµα τα επίπεδα ενέργειας, όμως η στάθµη του σακχάρου πέφτει κατακόρυφα, προκαλώντας εντυπωσιακή πτώση της ενεργητικότητάς μας 1-3 ώρες αργότερα. Πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε τους απλούς υδατάνθρακες και να αυξήσουμε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (µαύρο ψωµί, δηµητριακά πρωινού, µπάρες δηµητριακών, φρούτα και οι χυµοί τους, αµυλώδη λαχανικά όπως ο αρακάς, όσπρια, πατάτες, ρύζι κ.ά.). Ετσι, θα απελευθερώνεται ενέργεια στον οργανισµό µε αργό ρυθµό, ώστε να διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

ΣΩΜΑ
Ανατρίχιασα!
Ενα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, της τάξης του 55%-86%, έχει αισθανθεί στο πετσί του το φαινόμενο frisson. Ο όρος προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και σημαίνει ανατριχίλα. Χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα ευφορίας και απόλαυσης που γίνεται αισθητό μέσω της αφής και εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος. Οι επιστήμονες έχουν παρομοιάσει το φαινόμενο και με «δερματικό οργασμό» και «αισθητικό ρίγος». Ο παράγοντας που το πυροδοτεί συνήθως είναι η μουσική, ορισμένοι άνθρωποι το έχουν βιώσει, όμως, και όταν κοιτάζουν ένα όμορφο έργο τέχνης ή όταν παρακολουθούν τις δραματικές σκηνές μιας ταινίας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»