Η Κύπρος φέρνει πιο κοντά τους αρχηγούς


Η Κύπρος φέρνει πιο κοντά τους αρχηγούς

Η Κύπρος φέρνει πιο κοντά τους αρχηγούς
Share2
εκτύπωση  

Την πρώτη κίνηση για εθνική συνεννόηση για το Κυπριακό έκανε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή (στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό), όταν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς για κοινή συνεννόηση στη χάραξη μιας εθνικής γραμμής για το ζήτημα. Ουδείς από τους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε συνέχεια.

Εως ότου ήρθε στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία) και έδειξε ότι τα πράγματα σοβαρεύουν τόσο όσο πλησιάζει η 12η Ιανουαρίου (με την πολυμερή στη Γενεύη) που καλόν είναι όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους ή να χαραχθεί η (πολυπόθητη) εθνική γραμμή.

Γιατί ούτε ο κ. Αναστασιάδης ούτε και ο Τσίπρας μπορούν να πάρουν τέτοιο βάρος στους ώμους τους. Και να είστε σίγουροι ότι από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς πολλά θα εξαρτηθούν, ακόμα και εάν θα υπάρξει σύνοδος στις 12 Ιανουαρίου ή εάν θα πραγματοποιηθεί τέτοια σύνοδος πώς θα πρέπει αυτή να καταλήξει. Ετσι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθηκαν να συναντηθούν κατ' ιδίαν με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος καλό θα ήταν να προσκαλέσει για το ίδιο θέμα και πρώην πρωθυπουργούς. Αλλωστε από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασαν ήδη οι περισσότεροι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων.

***
«Φώφη, να προσέχεις»

Αυτή η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρελαύνουν πρωί της Πρωτοχρονιάς πολιτικοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστικοί, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των ξένων δογμάτων, έχει ξεπεραστεί. Και θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη ώρα ή μέρα. Γιατί αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο τίποτα δεν θύμιζε άλλες εποχές. Οι περισσότεροι υπουργοί δεν πήγαν, ένας αρχηγός κόμματος, ο Στ. Θεοδωράκης, ούτε αυτός πήγε, απουσίαζαν πολλοί από την ηγεσία του δικαστικού σώματος, ενώ από το διπλωματικό σώμα ήταν ελάχιστοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος υποδεχόταν τους πάντες θερμά και για τον καθέναν είχε κάποια ευχή ή έναν καλό λόγο να πει...

***
Και γιατί να μην ήταν ευτυχής; Είχε απαγορεύσει αυτή τη φορά την είσοδο των τηλεοπτικών μικροφώνων, ώστε με άνεση και χωρίς παρερμηνείες, όπως έλεγε, να πει δυο-τρεις κουβέντες παραπάνω με τους πολιτικούς. Περισσότερη ώρα στάθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και με τον Λουκά Παπαδήμο. Ρώτησα ωστόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη (που προσήλθε περιχαρής) τι ειπώθηκε όταν αντάλλασσε ευχές με τον κ. Παυλόπουλο και απάντησε ότι τίποτα το εξαιρετικό, μόνον ευχές στην οικογένεια και στη Μαρέβα. Ενδιαφέρον έχει αυτό που είπε ο κ. Παυλόπουλος στη Φώφη Γεννηματά«Φώφη, φέτος να προσέχεις», με την κυρία Γεννηματά ακόμα να προσπαθεί να το ερμηνεύσει. Με τους υπουργούς ο κ. Παυλόπουλος ήταν όλο χαμόγελα. Και τι νομίζετε ότι τους ευχόταν: «Να είσαι πάντα γερός και δυνατός». Αυτό τουλάχιστον ευχήθηκε στον Νίκο Παππά, όπως ο ίδιος αργότερα με καμάρι έλεγε. Μόνον ο Β. Λεβέντης διατύπωσε το γνωστό αίτημα για οικουμενική κυβέρνηση ενώ οι άλλοι αρχηγοί εισέπραξαν μόνο τυπικές ευχές.

***

Α, να μην το ξεχάσω: ήταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με μαύρα αθλητικά παπούτσια και άσπρα κορδόνια. Και η σεμνή τελετή με τους περισσότερους προσκεκλημένους του Προέδρου αγουροξυπνημένους και ξενυχτισμένους έληξε με την παραδοσιακή φωτογραφία του ΠτΔ με τους φωτογράφους.

***
Επιστολή Κατσάμπα

Ελαβα επιστολή από τον διακεκριμένο Ελληνα της ομογένειας και πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Γράφει ότι η επίσκεψή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σύντομη και εθιμοτυπική και ότι κατά τη συνομιλία αυτή δεν έγινε καμία αναφορά στον κ. Τραμπ, είτε από τον ίδιο είτε από τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλωστε όπως αναφέρει ο κ. Κατσάμπας, σε διάφορα άρθρα και αναλύσεις του δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου κολακευτικά σχόλια για τον διάδοχο του προέδρου Ομπάμα και δεν προτίθεται να επιδιώξει καμία επαφή με τον κ. Τραμπ και το περιβάλλον του.

Ο Χριστός και οι μετοχές


«Ο Χριστός να βάλει το χέρι του». Αυτό ψιθύρισε ηλικιωμένος χρηματιστής που παρευρέθηκε χθες στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο έτος, όταν ανακοινώθηκε πως το φλουρί της πίττας του Χρηματιστηρίου έπεσε στον Χριστό. Αν και οι παράγοντες του χρηματιστηρίου φημίζονται παραδοσιακά για τις προλήψεις τους και όχι για το θρησκευτικό τους αίσθημα, ωστόσο η επίκληση των Θείων μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς ο κλάδος παραπαίει και οι χρηματιστηριακές εταιρείες την τελευταία διετία κλείνουν η μια πίσω από την άλλη ή στην καλύτερη περίπτωση συγχωνεύονται. Η έλλειψη πελατείας, δεδομένου ότι ελάχιστοι πλέον επενδυτές διαθέτουν χρήματα για να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο, αλλά και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία που αποθαρρύνουν ακόμη και τους τολμηρότερους των τολμηρότερων ξένων επενδυτών από το να τοποθετηθούν σε μετοχές ελληνικών εταιρειών, έχουν οδηγήσει τους χρηματιστές να κυνηγούν πελάτες με το τουφέκι.

***
Άλλωστε στη χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση όλοι οι παριστάμενοι ευχήθηκαν, «ο Χριστός να βάλει το χέρι του» και  να χαρακτηριστεί το νέο έτος από επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά και από αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»