Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Thursday, January 5, 2017

Γκρίζες ζώνες

International Edition
   Το vima.gr σας εύχεται Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2017-Kλειστοί οι σταθμοί Πανόρμου και Συγγρού Φιξ το Σαββατοκύριακο

Γκρίζες ζώνες

Αυτονομία, προστασία, φωτεινότητα και ευρυχωρία συνυπάρχουν επί ίσοις όροις κάτω από την ίδια στέγη στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Πόζναν
Γκρίζες ζώνες
Τα ανοίγματα της κατοικίας είναι στην πλευρά του κήπου, με ελάχιστα να βρίσκονται στην πρόσοψη, περιορίζοντας έτσι τους θορύβους από τον δρόμο.
Share1
εκτύπωση  
 
Τα ανοίγματα της κατοικίας είναι στην πλευρά του κήπου, με ελάχιστα να βρίσκονται στην πρόσοψη, περιορίζοντας έτσι τους θορύβους από τον δρόμο.
Τα κρεβάτια-ξύλινα σπιτάκια δίνουν μια μικρή αίσθηση ιδιωτικότητας στο κοινό υπνοδωμάτιο των παιδιών.
Ο ημιώροφος φιλοξενεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη, κατασκευασμένη από δρύινα δοκάρια - κληρονομιά από ένα παλιό σπίτι στο Πόζναν - και μοιράζεται τη φωτεινότητα και τη θέα με το λιτό σε διακόσμηση καθιστικό.
Ο ημιώροφος φιλοξενεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη, κατασκευασμένη από δρύινα δοκάρια - κληρονομιά από ένα παλιό σπίτι στο Πόζναν - και μοιράζεται τη φωτεινότητα και τη θέα με το λιτό σε διακόσμηση καθιστικό.
Εξίσου αφαιρετικής αισθητικής η τραπεζαρία - σε ενιαίο με την κουζίνα χώρο - πάνω από την οποία βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού. Το «μπαλκόνι» στον διάδρομο που καταλήγει εκεί σπάει τη μονοτονία του συνεχούς, μεγάλου τοίχου.
Η φωτεινή κουζίνα - σε άμεση οπτική επαφή με το καθιστικό - μοιάζει να αποτελεί τμήμα του κήπου.
Η «βιτρίνα» στον διάδρομο της εισόδου φιλοξενεί το ιδιαίτερο αυτοκίνητο της οικογένειας, καθιστώντας το παράλληλα κομμάτι της διακόσμησης.
 
7  φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Marcin Ratajczak

Δύο τετράγωνοι όγκοι με επικλινείς στέγες και ένας ασύμμετρος κύβος. Γεωμετρική περιγραφή μιας κατοικίας επιφάνειας 290 τ.μ., η οποία διατηρεί με τον δικό της τρόπο το παραδοσιακό ύφος στη γειτονιά του χωριού Borówiec. Το συνδυαστικό σχήμα του κτιρίου υπαγορεύθηκε από την επιθυμία των μελών της οικογένειας να ζουν όσο γίνεται πιο ανεξάρτητα.
Ετσι, οι αρχιτέκτονες του γραφείου mode:lina σχεδίασαν το ισόγειο με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελεί κοινό τόπο για τους δύο γονείς και τα παιδιά τους, ενώ ο πρώτος όροφος χωρίζεται σε δύο «σπίτια», ώστε εν ώρα παιδικού ξεσαλώματος να μη διαταράσσεται η ηρεμία των ενηλίκων. Μια... διπλωματική σύνθεση για την οποία δεν χρειάστηκαν παρά τα πιο απλά υλικά - τούβλα, σκυρόδεμα και λαμαρίνα - στην πιο βασική και διαχρονική απόχρωση, το γκρι.
Καμία επιπλέον προσπάθεια επιτηδευμένης σχεδιαστικής πρωτοτυπίας, μιας και το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση είναι η αντίθεση του φαινομενικά υπερπροστατευμένου, κλειστού χώρου - εξ ου και το όνομά του, «Fence House» - με το φωτεινό απλόχερο εσωτερικό, όπου η γενναιόδωρη σε τετραγωνικά κουζίνα εισχωρεί στα λημέρια του κήπου, το καθιστικό με τον ημιώροφο-σοφίτα διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο χάρη στις τεράστιες τζαμαρίες και τα υπνοδωμάτια απολαμβάνουν ανέσεις πεντάστερης σουίτας. Μια κατοικία που εμπλουτίζει τη συμβίωση με το δικαίωμα της επιλογής και αντλεί από την αισθητική την πιο πρακτική και ουσιαστική διάστασή της.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

No comments: