Το Οσκαρ του Τζάκι


 

Το Οσκαρ του Τζάκι

Πώς ο Τζάκι Τσαν απέκτησε το δικό του Οσκαρ
Το Οσκαρ του Τζάκι
Ο Τζάκι Τσαν παραλαμβάνει το πρώτο του (περίπου) Οσκαρ από τον Σιλβέστερ Σταλόνε.
Share
εκτύπωση  

«Υστερα από 56 χρόνια στη βιομηχανία κινηματογράφου, με πάνω από 200 ταινίες, έχοντας σπάσει τόσο πολλά κόκαλα, επιτέλους είναι δικό μου». Με αυτά τα λόγια ο 62χρονος Τζάκι Τσαν παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Οσκαρ που του απονεμήθηκε στην τελετή των Governors Awards - η Ακαδημία θεσμοθέτησε τα συγκεκριμένα βραβεία πριν από οκτώ χρόνια για να απονέμει τα τιμητικά Οσκαρ σε ένα περιβάλλον πιο στενό, μακριά από το άγχος της τηλεοπτικής μετάδοσης της κανονικής τελετής.

Ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ φυσικά μνημόνευσε την οικογένειά του και ιδιαίτερα τον πατέρα του, ο οποίος απορούσε πώς ο γιος του έπειτα από τόσα τιμητικά βραβεία που είχε κερδίσει δεν είχε καταφέρει να προσθέσει στη συλλογή του και το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά θυμήθηκε και την επίσκεψή του στο σπίτι του Σιλβέστερ Σταλόνε πριν από 23 χρόνια, όταν θαύμασε από κοντά το αγαλματίδιο που είχε κερδίσει η ταινία «Ρόκι» στην 49η τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ το 1977.

Φυσικά, πίσω από τη βράβευσή του πολλοί διακρίνουν την επιθυμία της Ακαδημίας να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό και διακρίσεις υπέρ των λευκών καλλιτεχνών. Και η πρόθεση αυτή είναι σαφής, καθώς από τον περασμένο Ιανουάριο θεσμοθετήθηκαν νέοι κανόνες με δηλωμένη κατεύθυνση να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στον θεσμό. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μάλιστα να διαγραφούν τα δικαιώματα ψήφου μελών τα οποία δεν δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική βιομηχανία τα τελευταία δέκα χρόνια. Τι καλύτερο, λοιπόν, για να διακηρύξουν τη νέα κουλτούρα τους και πίστη στην πολυπολιτισμικότητα από το να βραβεύσουν έναν ηθοποιό που έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ; Πρέπει, όμως, τα Οσκαρ να δίνονται με βάση το χρώμα; Μήπως οδηγούμαστε σε έναν άλλου είδους ρατσισμό; Αλήθεια, ποια η προσφορά τού κατά τα άλλα συμπαθέστατου Τζάκι Τσαν στην έβδομη τέχνη; Σεβαστό ότι έσπασε τα δόντια του, τα πλευρά του και ποιος ξέρει τι άλλο, αυτό όμως αξίζει μια μαύρη ζώνη και όχι τον θείο Οσκαρ...

Ε.Β.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»