Το νέο μας blog είναι http://havdata.blogspot.com/ ****** [επιλογές από την ειδησεογραφία του διαδικτύου, σχόλια, νέα τοπικού ενδιαφέροντος, ¨κι¨ ό,τι άλλο τύχει]. [A selection of news, comments, and topics of interest]. [ Ελα να ζήσεις την ζωή σου έξω κάμποσες δεκαετίες νεοέλληνα για να καταλάβεις την προνομιακή της Ελλάδας ύπαρξη, στον χώρο στον χρόνο στο κλίμα στη θάλασσα στο αρχιπέλαγος και στην ζωή]. λορνιόν

Thursday, February 9, 2017

Τουρκικό προεδρικό: Προϋπόθεση της ειρήνης οι τουρκικές εγγυήσεις

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Στο Κυπριακό Ζήτημα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν σχετίζονται με το δημοψήφισμα (στην Τουρκία)». Αυτό το σημαντικό μήνυμα στέλνει σε Λευκωσία και Αθήνα, ο εκπρόσωπος τύπου του Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν.
Στην συνέχεια της τοποθέτησης του στον τουρκικό τύπο, ο κ. Καλίν αναφέρεται στο ζήτημα των εγγυήσεων και τονίζει το εξής: «Η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί (στο νησί) δεν στρέφεται κατά της ε/κ πλευράς. Πρόκειται για μια δομή που έχει δημιουργηθεί ως μια δικλείδα ασφαλείας για τις απειλές που ενδέχεται να στραφούν (προς την Κύπρο) από το εξωτερικό. Η διαφύλαξη αυτού (του συστήματος) είναι σημαντική για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Καλίν αναφέρεται στην Διάσκεψη της Γενεύης και στην νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί. Επίσης, αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Εσπέν Μπαρθ Άϊντε. Ο ίδιος τονίζει: «Καταθέσαμε με ξεκάθαρο τρόπο τις αρχές μας».
Ο Καλίν μιλά για τα ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στην Υπόθεση των Οκτώ Στρατιωτικών, ο κ. Καλίν χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη εξέλιξη» την μη επιστροφή των «τρομοκρατών με στολές» στην χώρα τους.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «πολιτικού» χαρακτήρα απόφαση. Επίσης, επισημάνει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Την ίδια στιγμή, επιλέγει να μην συσχετίσει αυτές τις επιπτώσεις με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, σε ότι αφορά για τα αντίποινα που ετοιμάζει η χώρα του, ο κ. Καλίν αναφέρεται στην συμφωνία για το προσφυγικό ζήτημα. Σε αυτό το σημείο, ο ίδιος ασκεί κριτική στην Ε.Ε. Τέλος, αναφέρει ότι από την σκοπιά της χώρας του το θέμα της επαναθεώρησης της συμφωνίας βρίσκεται «πάντοτε» στο τραπέζι.

No comments: