Αμεση Ανάλυση: Για εσωτερική κατανάλωση η επιστολή Γκάμπριελ

http://www.kathimerini.gr/

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τσακώνονται όντως οι εταίροι στο εσωτερικό του γερμανικού συνασπισμού, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, για τα μάτια του ελληνικού προγράμματος; Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση της επιστολής του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία «καρφώνει» τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ειδικότερα, του προσάπτει τεχνητή κλιμάκωση στο ελληνικό ζήτημα που οδηγεί σε αδιέξοδο, ειδικά όσον αφορά στη συνεννόηση με το ΔΝΤ.
Ο,τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, κάθε διαρροή, κάθε δήλωση, κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει να εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ήδη ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.
Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως ο Γκάμπριελ, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών και πήρε τιμητική προαγωγή στο ΥΠΕΞ πριν την αναχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, άφησε να διαρρεύσει η επιστολή για να επιφυλάξει στον εαυτό του μια ηρωική έξοδο. Να αποδείξει ότι διαφοροποιήθηκε από τον Σόιμπλε σε πολλούς τομείς, από την διάθεση του πλεονάσματος στη χώρα του μέχρι την ελληνική κρίση χρέους. Και να επιβεβαιώσει το αριστερό του προφίλ στο εσωτερικό του κόμματος του, απορρίπτοντας την εικόνα του άβουλου εταίρου της Μέρκελ, που συναινεί στην ανάλγητη, εμμονική πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε στην ίδια τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Μια δεύτερη αιτία για την χρονική συγκυρία της διαρροής είναι πως οι σοσιαλδημοκράτες μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Μάρτιν Σουλτς ως επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές σημειώνουν σοβαρή δημοσκοπική άνοδο, κατά τουλάχιστον 8%. Στο πλαίσιο αυτής της ορμητικής έναρξης της υποψηφιότητάς του, οι σοσιαλδημοκράτες για να διατηρήσουν αυτήν τη δυναμική χρειάζονται απαραίτητα διακριτό προφίλ απέναντι στο πρώτο κόμμα. Πρέπει να κάνουν το εκλογικό σώμα να ξεχάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ότι συμμετείχαν στο μεγάλο συνασπισμό και να βρουν σημεία διαφοροποίησης από την πολιτική Μέρκελ. Στο προσφυγικό ζήτημα η καγκελάριος έχει υποκλέψει πλήρως την ατζέντα τους, στους τομείς της κοινωνικής ευαισθησίας, της κουλτούρας ανεκτικότητας και της φιλοξενίας των μεταναστών. Οι σοσιαλδημοκράτες υπό τον Γκάμπριελ υπήρξαν άλλωστε εξαιρετικά αμήχανοι στη ρητορική τους με δηλώσεις που κυμάνθηκαν από υπερβολές τύπου «η Γερμανία θα μπορούσε να υποδέχεται μισό εκατομμύριο πρόσφυγες για τα επόμενα χρόνια» μέχρι την θέσπιση πλαφόν στον αριθμό υποδοχής.
Μια τρίτη ερμηνεία για τη διαρροή είναι πως η επιστολή αυτή δημοσιοποιήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Σόιμπλε (και φυσικά της Μέρκελ). Δια της διαμαρτυρίας Γκάμπριελ τα δύο κόμματα λαμβάνουν το καθένα τον ρόλο που φιλοδοξεί να έχει (καλός ο Γκάμπριελ-κακός αστυνομικός ο Σόιμπλε) συσπειρώνοντας το εκάστοτε εκλογικό ακροατήριό του. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει η Αθήνα ότι διχάζει τη Γερμανία το ελληνικό πρόγραμμα. Τέτοιου είδους διαρροές, που θα δούμε πολλές μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και έχουν αποδέκτες τα εκλογικά ακροατήρια των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα. Το βέβαιο είναι ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα, η πίεση προς την Ελλάδα θα οξύνεται. Οι ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, τον Μάρτιο και τον Μάιο αντίστοιχα, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Ηδη Γερμανοί συνάδελφοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη χώρα μας την άνοιξη, γιατί προβλέπουν ότι το διαφαινόμενο αδιέξοδο θα θυμίζει πολύ Ιούλιο του 2015.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc