Μας ενώνει το μίσος εναντίον των φόρων

http://www.kathimerini.gr/

Κανείς, τουλάχιστον όχι μέχρι προσφάτως, δεν θα πίστευε ότι ένας στους δύο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (το 47% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) θα έλεγε ότι μια μείωση των φόρων «θα τον έκανε να δει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία»!

Κι όμως, σύμφωνα με την πρόσφατη «Ερευνα αποτύπωσης των απόψεων των πολιτών για προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», που διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το βάρος των φόρων έχει καταστεί υπερβολικό για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.

Σημειώστε ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. το ποσοστό όσων θέλουν μείωση φόρων είναι λίγο μικρότερο: 40%. Οπως θα έπρεπε να περιμένουν οι έξυπνοι υπουργοί της πλειοψηφίας, «μείωση φόρων» ζητεί το 57% εκείνων που δηλώνουν «δεν τα βγάζω πέρα», πολύ περισσότερο δηλαδή από το 41,5% όσων αυτοχαρακτηρίζονται «άνετοι οικονομικά»! Εξίσου πολλοί (το 52%) πιστεύουν το ίδιο μεταξύ όσων δεν προχώρησαν πέραν του γυμνασίου και συμφωνούν με το 44,5% όσων έχουν ανώτατη εκπαίδευση.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η σύμπλευση προς αυτήν τη διαπίστωση της νεότερης γενιάς (17-34 ετών), που θέλει μείωση φόρων κατά 51,5%, ποσοστό που «μειώνεται» σε 45,5% για τους 35-54 ετών και σε 44% για τους άνω των 55 ετών.

Γνωρίζω ότι είναι τόσο θρασύτατα βαριά η φορολογία, ώστε θα πρέπει να είμαι προσεκτικός στην εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να υποθέσω βιαστικά ότι όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να αντιληφθούν την άμεση σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των βαρύτατων αυτών φόρων και του μεγέθους του κράτους. Ούτε, βεβαίως, πρέπει να θεωρήσουμε αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις στερήσεις που τους προκαλεί η απεχθής φορολογία είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν ότι οι βουλευτές που ψήφισαν και οι κυβερνητικοί που εισηγήθηκαν αυτούς τους φόρους το έκαναν επειδή πιστεύουν ότι το κράτος που διοικούν τους χρειάζεται. Προσέξτε, μάλιστα, ότι, αντί του ενός στους δύο, μεταξύ των συμπολιτών μας, θα περίμενε κανείς ότι θα ήσαν περισσότεροι εκείνοι που θέλουν λιγότερους φόρους για να κερδίσουν κάτι σε όρους ελπίδας και καταναλωτικής ικανότητας. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται ποτέ γραμμικά όταν πρόκειται για την κοινή γνώμη και γίνονται ακόμη δυσκολότερα όταν συζητάμε ιδέες και αντιλήψεις.

Ομως, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το επόμενο σημαντικό ζήτημα για τους πολλούς είναι ενθαρρυντικό: το 26,5% επιθυμεί «να προχωρήσουν γρήγορα κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις»! Μπορώ, επομένως, να σκεφτώ ότι, αφού η μείωση των φόρων απαιτεί αναδιοργάνωση του μεγέθους του κομματικού κράτους και επειδή οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν τον ίδιο στόχο, οι άνθρωποι γύρω μου, γύρω μας, αντιλαμβάνονται ότι η κατεύθυνση που επέλεξε πριν από 16 μήνες το εκλογικό σώμα δεν είναι η σωστή. Η πολιτική Τσίπρα δεν βγαίνει!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc