Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά

Σε μερική εφαρμογή η CETA
Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά
Share
εκτύπωση  
Στρασβούργο 
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), έπειτα από έντονη διαμάχη.
Με τη θετική αυτή ψήφο, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ προσωρινά, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το σύνολο των εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαδικασία που θα πάρει χρόνια.
Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές αντιτίθεμενοι στη CETA, προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από κόμματα της Αριστεράς.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία.
Βάσει της συμφωνίας, θα καταργηθεί το 99% των δασμών, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά- ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τη CETA υποστήριξε η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως αυτοί της δεξιάς, καθώς και οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές.
Η CETA «είναι η απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ», «ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα» δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»