Ανοιχτές πόρτες για τον Τριντό στο Στρασβούργο

Ανοιχτές πόρτες για τον Τριντό στο Στρασβούργο

Τις «κοινές αξίες», αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, εγκωμίασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, μιλώντας την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συμφωνία CETA αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ομιλία του.
Frankreich Straßburg Justin Trudeau im EU Parlament (Getty Images/AFP/F. Florin)
Ήταν η πρώτη στα χρονικά επίσκεψη καναδού πρωθυπουργού στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, μία ημέρα μετά την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας CETA που καταργεί φραγμούς και δασμούς στις συναλλαγές των Ευρωπαίων με τον Καναδά. Θερμή ήταν η υποδοχή στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ενώ το αδιαχώρητο επικρατούσε μετά από λίγο και στην αίθουσα τύπου, όπου ο Τζάστιν Τριντό παραχώρησε συνέντευξη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. 
Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Καναδά επιδόθηκε σε μία επίθεση γοητείας προς τον ευρωπαϊκό τύπο, διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία CETA για το ελεύθερο εμπόριο είναι η καλύτερη δυνατή για όλους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, επιχειρηματολογούσε και στα γαλλικά. «Η πιο σημαντική εγγύηση δεν είναι οι νομικές ρήτρες της συμφωνίας, αλλά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αν οι δικές μας χώρες δεν είναι σε θέση να βρουν κοινό έδαφος, τότε αναρωτιέμαι ποιες χώρες μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζάστιν Τρυντώ.
«Ιστορική, εταιρική σχέση με την Ευρώπη»
H συμφωνία CETA για το ελεύθερο εμπόριο είναι η καλύτερη δυνατή για όλους, σύμφωνα με τον καναδό πρωθυπουργό
H συμφωνία CETA για το ελεύθερο εμπόριο είναι η καλύτερη δυνατή για όλους, σύμφωνα με τον καναδό πρωθυπουργό
Στη συμφωνία CETA, ένα νομοθετικό σήριαλ που φάνηκε να ολοκληρώνεται χθες εδώ στο Στρασβούργο με την έγκριση του Κοινοβουλίου, αλλά θα έχει και συνέχεια στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, αφιέρωσε περισσότερη από τη μισή ομιλία του o πρωθυπουργός του Καναδά. Το μεγάλο στοίχημα για τον Τριντό είναι να καταργηθούν οι προστατευτικοί δασμοί για καναδικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, που πλησιάζουν σήμερα το 20%. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει ο Τρυντώ, θα έχει θετικές επιπτώσεις για τον ευρωπαίο καταναλωτή, ο οποίος θα επωφελείται από τις χαμηλότερες τιμές των εισαγομένων προϊόντων. Αλλά και για τον ευρωπαίο εργαζόμενο, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, καθώς θα επωφελείται και αυτός από τις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες σε Ευρώπη και Καναδά.
Κατά τα άλλα, ο Τζάστιν Τριντό κάνει λόγο για «ιστορική εταιρική σχέση» με την Ευρώπη, ενώ πλέκει το εγκώμιο της ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζει υπόδειγμα ειρηνικής συνεργασίας χωρίς προηγούμενο. Αλλά η πόρτα που χτύπησε ο Τριντό ήταν ήδη ανοιχτή. Γιατί και οι Ευρωπαίοι χρειάζονται έναν υπερατλαντικό σύμμαχο με αυτοπεποίθηση, ευημερία και πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα σε εποχές αβεβαιότητας με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Άλλωστε, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η καλή σχέση με τον Καναδά, μπορεί να επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις των Ευρωπαίων με την Ουάσιγκτον.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc